Érintés- és roncsolásmentes ellenőrzés az iparban

A termográfia görög eredetű szó, jelentése valamely test hőmérséklet változásának rajzban való (grafikus) kifejezése, képi megjelenítése. Napjainkra számos eljárását, berendezését fejlesztették ki a FLIR Systems.

 

Termográfia - Termovízió - Infrakamera - Hőkamera - Termokamera

Hőkamera 1958Hőkamera 1965Hőkamera 1973Hőkamera 2004

Érintés- és roncsolásmentes ellenőrzés az iparban, hőkamerás vizgálatok!

A kiélezett versenyhelyzet megköveteli a folyamatos, gyors és olcsó vizsgálatokat, mivel általuk pénzt, időt, üzemi és termelési leállásokat takaríthatunk meg. Az érintés- és roncsolásmentes vizsgálatok egyre nagyobb teret kapnak a gazdaságban. Mára világszerte nincs olyan iparág, ahol ne használhatnának termokamerát. A teljesség igénye nélkül néhány fő alkalmazási terület: minőségírányítás, gépgyártás, energetika, mikroelektronika, teljesítményelektronika, építőipar, orvostudomány. A termokamerás vizsgálatoknak semmilyen beavatkozó és roncsoló hatása nincs a vizsgálandó objektumra nézve, és ez nagyban kiszélesíti az alkalmazási lehetőségeket. Ráadásul a berendezéséket, készülékeket és gépeket működés közben is vizsgálni tudjuk.

A FLIR Systems stockholmi központú svéd-angol-amerikai vegyes vállalat. Korábban AGA később Agema néven forgalmaztak hőkamerákat és kiértékelő szoftvereket. Az utóbbi időben -- az elektronika és számítástechnika igen gyors fejlődésével együtt haladva -- a régi termékeket megújítva és új termékeket létrehozva jelentek meg a piacon. Gyártmányválasztékuk a kis kézi kameráktól a professzionális, telepíthető kamerákig rendkívül széles tartományt fog át. A számítógépes képmegjeleníthetőség miatt e berendezések tartalmaznak USB, Firewire és RS 232 portokat. A Firewire porttal folyamatos képleképzésre, megjelenítésre adnak lehetőséget, és ezen keresztül programozhatók is.

A legújabb képességek

Egy újabb fejlesztés a hűtés nélküli mikrobolométer. A mikrobolométeres lencse olyan része a készüléknek, amely a hősugarak által okozott csekély hőváltozások megfigyelésére és mérésére szolgál, és a fémek áramvezető ellenállásának hő okozta változásán alapszik. A régebbi típusoknál a túlmelegedés kiküszöbölését folyadékhűtéssel oldották meg. Manapság a korszerű védelmi eljárás elengedhetetlen feltétel a kezelhetőség, méret és egyéb műszaki paraméterek szempontjából az infrakameráknál. A képmegjelenítése többféle palettával (típustól függően 6--12), történhet, a megfelelőt a kezelő választhatja ki. Bizonyos típusokat felszereltek vizuális képmegjelenítéssel és tárolási lehetőséggel is, ami nagyban elősegíti a beazonosítást és a dokumentálást.

A minden hordozható típusban megtalálható lézerpontmutató szintén az említett célokat szolgálja. Azokon a helyeken, amelyeken sűrűn előfordulnak elektromos vezetékek, kismegszakítók és egyéb csatlakozások, nagyban elősegíti a hibák feltárását. A FLIR termokamerák további nagy előnye a programozhatóság: beállíthatók a mérési paraméterek, időzíthető a képfelvételek ciklusa, folyamata. Az üzemekben, a készülékek felügyelő és ellenőrzőpont feladatai PLC-s vezérléssel is megoldhatóak.A PLC-s vezérlésnek köszönhetően a készülékek felügyelő-, illetve ellenőrzőpont feladatait láthatják el az üzemekben. Ezáltal -- automatizált gyártási technológiáktechnológiák, alkotta környezetben -- szerves részét képezhetik a termelési folyamatnak.

Szélesedő alkalmazási területek

Az építőipar állandó problémája a szemmel nem látható szigetelési hibák és beázások feltárása és azonosítása. Erre a célra szolgál a harmatpont detektálása. Ábránkon zöld színnel a beázás határfelülete látható. Ez a hiba szabad szemmel még nem látható, azonban nagy előnyt jelenthet, hogy a hibák kiküszöbölésére – a hőkamerás képalkotás révén -- már azelőtt sor kerülhet, hogy azok nagyobb kárt okoznának az épületben.

A termokamerák felhasználhatósága folyamatosan bővül, kezelhetőségük egyre könnyebb, kezelői szoftverük mind inkább megkönnyíti a felhasználó munkáját. A többféle kiértékelőszoftver fejlesztése folyamatosan szélesíti a felhasználási lehetőségeket. A QuickView, Reporter és Researcher programokkal könnyen és gyorsan végezhetjük az utóméréseket. Alkalmazásuk olyan hatást kelt, mintha még mindig a helyszínen lennénk (felvételeket készíthetünk, méréseket végezhetünk). Ez a fejlesztés, gyártásellenőrzés, karbantartás és minőségirányítás szempontjából egyaránt nagy jelentőségű. A számítógépasztalnál gyorsan, precízen végezhetjük el a kiértékelést és készíthetjük el a jegyzőkönyvet.

Termográfia Termovízió Infrakamera Hőkamera Termokamera

 

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.