A hőkamerás vizsgálat az épület rejtett problémáit is feltárja

„A FLIR B660 egyértelműen a legjobb hőkamera az épületek elemzéséhez!” FLIR B szériás hőkamera az épület diagnosztikai vizsgálatokhoz.

Az épületekben alakulhatnak ki olyan hibák, melyek szabad szemmel nem láthatóak, de ezek a problémák viszonylag könnyen azonosíthatóak egy FLIR hőkamerával. Lehet gyenge vagy nem megfelelő szigetelés, huzat, fűtés és vízvezeték problémák, víz által okozott károk, szivárgás, páralecsapódás, penész problémák, a hőkamera fontos eszköz a hibák azonosítására és megtalálására, ami az első lépés a probléma megoldásában.

Wolfgang Böttcher, a Böttcher Infrarot- und Trocknungstechnik termográfiai tanácsadó ügynökség tulajdonosa, a termikus képalkotás és épületdiagnosztika szakértője szerint „A hőképalkotás valóban ideális eszköz az épületdiagnosztikához, mert ténylegesen megmutatja a probléma helyét.”

Egy FLIR hőkamera képes azonosítani számtalan dolgot, mely szabad szemmel nem látható:

  • - megmintázza a hő veszteséget
  • - az energia veszteséggel kapcsolatos problémákat
  • - nem megfelelő szigetelést
  • - a gazdaságtalan fűtési rendszereket
  • - víz által okozott károkat
  • - penész kialakulását

A hőkamera feltérképezi, hogy az ingatlan mely részén találhatóak hibák, és a hozzátartozó szoftverrel a megfelelő hőmérsékletmérések alapján könnyen fel lehet állítani egy diagnosztikát.   Böttcher főként energetikai ellenőrzések végzésére használja saját FLIR hőkameráját. „A hőkamerával láthatjuk, hogy az épület szigetelése mely részeken nem megfelelő. A FLIR hőkamerával végzett pontos mérésekből össze lehet gyűjteni, hogy a hő veszteség hol jelentős, illetve jelzi a szükségszerű változtatásokat.

   
Wolfgang Böttcher bemutatja, a FLIR B660 hőkamerát, mint energetikai vizsgálati eszközt. Böttcher: "Ez a kamera nemcsak könnyű, de használni is egyszerű." A 45 fokos lencsével Böttcher képes feltérképezni az egész házat csupán pár méter távolságból.

A levegő szivárgás azonosítása

A régebbi házakban nem csak a nem megfelelő szigetelés okozza az energia veszteséget, magyarázza Böttcher. Kis repedések és hasadások is okozhatnak huzatot, ami nem csak kellemetlen, de energia veszteséggel is járhat. Ezek a levegőszivárgások akár az energia veszteség felét is kitehetik. A légmozgás útja gyakran összetett, és hőtérkép nélkül rendkívül nehéz vizualizálni. „Németországban van egy új épületek szigetelésére és energia fogyasztására vonatkozó szabály, de remélem, hogy lesz egy ilyen útmutatás a régiekre is, mert a régi épületeknél még több energia megtakarítást lehetne elérni.„

   
Ebben az esetben a víz okozta kár tisztán látható, a kép a képben funkció előnye, hogy az ügyfél is egész egyértelműen láthatja, hogy a hőkép pontosan hol található, ha csak hőkép fotó lenne, úgy nehezebb lenne beazonosítani a pontos helyet.

Ventilátor ajtó Hogy még hatékonyabban elemezze a légmozgást, Böttcher gyakran használja az úgynevezett „ventilátor ajtót”. A ventilátor ajtó teszt, egy ajtófélfába épített ventilátorból áll, ami kiszívja a levegőt az épületből, és ezzel egy olyan légnyomást okoz az épületen belül, ami alacsonyabb a kinti légnyomásnál. Ennek a különbségnek köszönhetően a kinti levegő minden lehetséges nyíláson áramlik befelé az épületbe. A hőkamerával pedig be lehet határolni azokat a pontokat, ahol a legsúlyosabb a levegőszivárgás. Majd egy szélmérőt használunk, hogy meghatározzuk milyen sebességű a légmozgás a nyílásokon, és hogy mennyire jelentős a levegőszivárgás az adott helyeken. Majd miután az egész épületet elemeztük ily módon, tudunk tanácsot adni ügyfelünknek, hogy mely részeken kell lépéseket tenni a probléma megoldásához.”

A ventilátor ajtó teszt egy ajtófélfába épített ventilátorból áll, ami kiszívja a levegőt az épületből, így a kinti levegő a létező repedéseken, hasadékokon áramlik befelé az épületbe.

Bámulatos fejlesztés

 Ha hőkamerákról van szó, Böttcher termográfiai veteránnak számít. ”Amikor a hőkamerák megjelentek a kereskedelemben, azonnal rájöttem, hogy ez egy lehetséges eszköz az épület diagnosztikában. Az első hőkamerát 1996-ban vásároltam, ami egy FLIR Agema Thermovision 470 volt, fekete-fehér keresővel. Még több mint 6 kilót nyomott, és minden hozzávaló felszereléssel nagyon nehéz, összesen 30 kg-os volt. Most már a FLIR B660 hőkamerába minden bele van építve, amire szükség lehet, és a súlya kb. 3kg. Elképesztő, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben mennyit fejlődtek a kereskedelemben kapható hőkamerák.”

Böttcher csak nemrég szerezte be az új FLIR B660-at. A felbontása 640x480, a termikus érzékenysége kevesebb, mint 30mk, és a legjobb, legújabb modern technológia szolgáltatásait kínálja, jelenleg ez a kamera a legjobb hőkamera a piacon. „Mi itt a Böttcher Infrarot- und Trocknungstechnik termográfiai tanácsadó ügynökségnél mindig arra törekszünk, hogy az ügyfeleinknek a legszínvonalasabb szolgáltatást nyújtsuk. Ezen a szakterületen a legjobb mód, hogy új ügyfeleket szerezzünk, ha szájról szájra terjed a reklámunk, ezért szeretnénk, ha az ügyfeleink maximálisan elégedettek lennének szolgáltatásainkkal. Ehhez pedig arra van szükségünk, hogy a létező legjobb hőkamerával tudjuk dolgozni. Ez pedig valóban a legjobb hőkamera. Két hónapja használom ezt a kamerát, és nagyon elégedett vagyok vele. A nagy felbontásával (640x480 pixel) ez tényleg a legjobb kamera a piacon. Ráadásul igazán pontos, és nagyon könnyű használni.”

 

Ha megnézed, úgy tűnik, hogy az ablak eléggé jól szigetel, de közben a ventilátor ajtó teszt a FLIR hőkamerával világosan megmutatja a termikus képet. A szélmérővel végzett tesztek megmutatták, hogy a levegőáramlás 6.44 m/s, ami rendkívül magas, pláne ahhoz viszonyítva, hogy minden 2 m/s fölötti légáramlást már erősnek kell tekinteni.

 

FLIR: a kézenfekvő választás Böttcher szerint a FLIR B660 választása egyértelmű volt. „A kamerámnak 45 fokos lencséje van, így nagyon széles látószöggel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy átlássam az egész épületet, még akkor is, ha egész közel is állok. Ez fölöttébb hasznos energia vizsgálatok közben, például azért is, mert gyakran a házak körbe vannak építve, és lehetetlen messzebb állni, így nem is lehetne vizsgálni távolabbról. Ezzel az objektívvel már nem érint ez a probléma. Emellett egy teleobjektívet is használok az apróbb részletek érdekében, mely szintén nagyon fontos lehet. A FLIR az egyetlen hőkamera gyártó cég, amely ilyen típusú objektívekkel ajánlja a termékét. Ha szüksége van egy jó minőségű kamerára jó minőségű lencsékkel, akkor nincs jobb választás, mint a FLIR B 600 termékcsalád.

Ez a termikus kép azt mutatja, hogy a tetők ezeken a házakon nem megfelelően szigetelnek.

Szervizszolgáltatások A másik fontos ok, amiért Böttcher a FLIR-t választotta, a szervizszolgáltatások. „A FLIR-nek messze a legjobb szervizhálózata van Európában. Más gyártóknál el kell küldeni a terméket akár egész Kínáig vagy Amerikáig, ami hosszú időt vesz igénybe. Nekem amióta a termikus kamerával keresem a kenyerem, katasztrófa lenne, ha hosszú ideig nem használhatnám, nem tudnék dolgozni vele. A FLIR-rel kapcsolatban tudom, hogy szinte azonnal vissza is kapom. Ez szintén egy nagyon meghatározó érv volt amellett, hogy a FLIR márkát válasszam.

Ezen a példán egyértelműen látható, hogy a jobboldali tetőablak kereténél szökik el a meleg, valamint több helyen a tetőszigetelés nem megfelelő.

 

Hasznos funkciók

Böttcher már évek óta dolgozik FLIR kamerákkal. „Az első a FLIR Ageman Thermovision 470 kamerám volt, majd a FLIR ThermaCAM 545 típusú. Két éve vásároltam a FLIR ThermaCAM B20HS kamerát. Mindegyik nagyon jó kamera volt, a maga idején. Még mindig megvannak, és még működőképesek. Évekig használtam őket, és nagyon elégedett voltam velük, de amikor a FLIR B660 megjelent, azonnal megvásároltam, és lecseréltem a régi FLIR B20 HS gépemet.   Azt kell mondanom, a FLIR B660 valóban sokkal jobb. Különösen a „kontrasztoptimalizálás” funkciót kedvelem, ami lehetővé teszi a legapróbb részletek vizsgálatát is. A kontrasztoptimalizálás egy speciális funkció, amely egészen a közelmúltig csak katonai használatra volt fenntartva. A hőkamera automatikusan optimalizálja a fényerő és kontraszt beállításokat, így a hőképen kiemeli a legkisebb részleteket is. A katonaság már évek óta használja, és az új FLIR kamerák az első kereskedelemben is kapható hőkamerák, melyek ezt a technológiát használják.

 

A ventilátoros ajtó teszt egyértelműen azt mutatja, hogy levegőmozgás van az ablakkeretnél.

Kép a képben funkció

Böttcher állítása szerint egy másik fontos eleme a B660nak a kép a képben funkció. Ezzel a funkcióval létrehozhatunk egy vizuális képet, benne egy mozgatható és átméretezhető képpel.

„Én is használtam a kép a képben funkciót, és valóban nagyon hasznos, főleg mikor meg akarjuk mutatni az ügyfeleknek, hogy az épület melyik részén található a probléma, mert sokszor nehezen tudják elképzelni, ha csak a termikus képet látják. Valamint hasznos lehet a beépített GPS és hangrögzítő funkció is, bár én ezeket még nem igazán használtam.”

 

Ennek a gyerekszobának a sarkában nagymértékű meleg levegő eltávozás látható.

    Persze ez nem jelenti azt, hogy más, kisebb hőkamera nem lehet hasznos, hangsúlyozza Böttcher. „Más típusú kamerák kisebb felbontással is megállapíthatják a problémát, de ha pontosan szeretnék meghatározni a hiba helyét, és szükség van a helyes, pontos mérésre is, akkor valóban egy ilyen kamerára van szükségünk, mint ez. Több kollégám is használ kisebb felbontású gépet, de elég gyakran előfordul, hogy a probléma megoldásnál megakadnak. Legyen szó akár kárbecslésről vagy energiavizsgálatról, a nagyobb pontossággal, érzékenységgel és felbontással a FLIR hőkamera sikeresebb, mint más egyéb kamerák. A kisebb és olcsóbb kamerák megfelelnek első vizsgálatra, de ha pontosan szeretné megállapítani mi a baj, akkor egy olyan kamerára lesz szüksége, mint a FLIR B660.”

 

 

Ennek a szobának a sarkában vízkár keletkezett szivárgás miatt. Ha semmit sem teszünk, a vízkár veszélyeztetheti az épület szerkezeti integritását.

 

Riport szoftver

Az elemzések elkészítéséhez Böttcher a FLIR saját elemző szoftverét használja. „Ez a program nagyon egyszerűen kezelhető, és lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan elkészítse az átfogó vizsgálati jelentést az ügyfél számára.” A program kompatibilis a Microsoft legújabb operációs rendszereivel és a Microsoft Word-del is. Az izgalmas, új hármas fúzió, a kép a képben funkciók, és a FLIR riport szoftvere lehetővé teszi, hogy a FLIR B660 hőkamerát a leghatékonyabban használhassuk.

 

A kontrasztoptimalizálás funkcióval még a legapróbb részleteket is egyértelműen megjeleníti a hőkép.

 

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.