Építőipari mérések és szigetelési problémák megoldása

A termográfia támogatja a Globus Markt-ot a hőszigetelési problémák megoldásában. Építőipari vizsgálatok FLIR hőkamera használatával a hőszigetelési problémák ellen.

 

A termográfia olyan professzionális eljárás, amely az épületek energia-hatékonyságának megállapítására szolgál. A Globus Markt, egy német építőipari és barkácsáruház-lánc ezt felismerve beszerzett egy FLIR B365 és egy 24 FLIR B335 típusú kamerát az energetikai tanúsítványok elkészítéséhez. Ez a hőképet készítő kamera gyorsan kimutatja az épületnek azon részeit, ahonnan a problémák eredeztethetők és a készülékkel együtt leszállított hozzátartozó szoftverrel a megfelelő hőmérsékletméréseket nagyon egyszerűen összegezni is lehet egy jelentésben.

A Globus Baumarkt kereskedelmi üzletlánc hosszú történetre tekinthet vissza. Eredete visszanyúlik egészen 1828-ra, amikor is egy bizonyos Franz Bruch megalapította vállalkozását a német-luxemburgi határvidéken fekvő St. Wendelben. Manapság a Globus Baumarkt Európa egyik legnagyobb építőipari és barkácsáruház-lánca 40 bevásárlóközponttal és 78 önkiszolgáló értékesítő hellyel Németországban, a Cseh Köztársaságban, Oroszországban és Luxemburgban, és még mindig családi tulajdonban van.

 

 

A Globus Baumarkt igen aktívan reklámozza termográfiai szolgáltatásait

 

 

Az ezen a hőképen látható forró helyek jól mutatják az épületből kisugárzó hőveszteséget, aminek oka valószínűleg a rossz hőszigetelés

A hofheimi (Frankfurt am Main) Globus Baumarkt áruház üzletvezetője, Christof Warnick úr szerint az utóbbi években erősen megnőtt az érdeklődés – főleg Németországban – az épületek hőszigetelése iránt. „A fenyegető klímaváltozással (felmelegedéssel) és a növekvő energiaárakkal összefüggésben mindenkinek érdekében áll a hőszigetelésre fordított beruházásokkal mind a fűtési költségek csökkentése, mind a környezet kímélése. Az egészet egy példával kívánom érzékeltetni: A múlt évben csővezetékek hőszigetelésére való 500.000 m anyagot értékesítettünk csak ezen a kirendeltségünkön. Az eltelt években az emberek a jó hőszigetelés szükségességét felismerve sokkal nagyobb öntudatra ébredtek. És véleményem szerint a hőkamera nélkülözhetetlen eszközzé vált annak ellenőrzésére, hogy az épület hőszigetelése valóban rendben van-e.”

A FLIR – egy csúcstermék
Az első lépéseket a termográfia területén a Globus egy éve tette meg. Christrof Warnick és munkatársa, Thomas Klein új utakat kerestek, hogy a Globus Baumarkt ügyfeleinek segítségére siethessenek az energiaköltségek csökkentésében, és eközben rábukkantak a hőképtechnikára. „A FLIR cég egy hőkamerája mellett döntöttünk, mert ezek a kamerák csúcsterméknek számítanak. A profik – építészek mérnökök – is ezzel dolgoznak. A mi szemünkben a FLIR márkanév a minőség megtestesítője. Kipróbáltunk egy kínai kamerát is, mert jó kapcsolataink vannak ezzel a szállítóval, de ennek a cégnek a készüléke nagy volt – körülbelül 12 kg-ot nyomott – és több mint 20 másodpercig tartott, amíg bekapcsolás után üzemkész állapotba került. Ez nem egy praktikus megoldás!”

Warnick úr szerint figyelemre méltó volt a különbség a FLIR termékéhez képest. „Amikor szemügyre vettük, hogy mit tud a FLIR kínálni, kellemes meglepetésben volt részünk. A FLIR B365 nagyon könnyű és egyszerű a kezelése. A kamera már néhány másodperc után üzemkész és kiváló a képminősége. A FLIR- hőkamera további előnye az opcionálisan kapható 90°-os objektív. Ezzel lehetségessé válik felvétel készítése egy egész épületről viszonylag kis távolságból is. A többi kameragyártó egyikének sem szerepel ilyen objektív a kínálatában.”

 

A FLIR B335 és a FLIR B365 segítségével pontos hőmérséklet-értékeket lehet több helyen kimérni, és mindezt egyetlen hőkép segítségével

 

A Globus Baumarkt munkatársai egy FLIR típusú hőkamerával derítették ki ezeket a hiányosságokat a hőszigetelésben

Igen hasznos a „Reporter szoftver” PIP (kép a képben) funkciója, különösen a differenciálnyomásos eljárással együtt

 

’A szerviz és a beiskolázás éllovasa’
A Globus Baumarkt azonban nem egyedül a kamera minősége miatt döntött a FLIR mellett. „A FLIR cég kínálja az összes hőkamera szállítója közül a legjobb szervizszolgáltatást Németországban. Hasonlóképpen fontos szerepet játszott az a tény, hogy a FLIR cégnek nagyon jó a kínálata a beiskolázások terén. Ha ugyanis nem tudja az ember, hogyan kell a kamerát használni, nem is lehet elvárni a kívánt eredmények elérését.”

A FLIR a tanfolyamokat az Infrared Training Center céggel (ITC) együttműködve szervezi, ami a hőképpel foglalkozó profik világszerte vezető beiskolázási és tréning-szervezetének számít. Az ITC igen igényes, interaktív típusú termográfiai tanfolyamokat kínál nemzetközileg elismert előadókkal. Szerveznek ilyen tanfolyamokat csaknem 50 országban és több mint 20 nyelven. A nemzetközileg elismert tanúsítási program keretében 1., 2. vagy 3. fokozatú (Level 1, 2, 3) termográfiai szakértő képesítést lehet szerezni.

A Globus Baumarkt-nak a hőkamerákkal foglalkozó mind az 57 illetékes szakembere befejezte az 1. fokozatú termográfiai képesítő tanfolyamot, illetve röviddel annak megszerzése előtt áll – mint ahogy Christof Warnick úr aláhúzza, pont ez az a tanúsítvány, amely a Globus Baumarkt-ot megkülönbözteti a konkurenciától. „A piacon szereplő némely versenytársunk igen alacsony áron kínálja épületek termográfiai ellenőrzését. Valójában azonban az egyetlen, amivel szolgálnak, a háznak az utca felől elkészített egyetlen hőfényképe. Ez önmagában meglehetősen haszontalan, hiszen egy tényleg alapos elemzéshez az épületet minden oldaláról meg kell tekinteni. Ha mi dolgozunk ki egy energia-tanúsítványt, akkor az illető házról ehhez 30-50 képet készítünk, mind belülről, mind kívülről. Ugyanis csak ekkor áll rendelkezésünkre használható alap egy megbízható energia-hatékonysági elemzéshez.”

 

Íme a Globus Baumarkt első 15 termográfiai szakembere a képzés vezetőjével az 1. fokozatú (Level 1) tanfolyam idején

A FLIR B KÉSZÜLÉK-SOROZAT

A Globus Baumarkt áruházláncnak vannak mind FLIR B335, mind FLIR B365 típusú hőkamerái. A FLIR cég B-sorozatú mobil hőkamerái új mércét teremtettek az ergonómia, a súlyviszonyok és a felhasználóbarát kezelhetőség vonatkozásában. Eközben döntőnek számít a felhasználóbarát kezelhetőség szempontja: a FLIR cég a készülékek használóitól a komfortra és az értelmezhetőségre vonatkozó beérkezett visszajelzéseket feldolgozta és egy sor átfogó és innovatív jellemzőben jelenítette meg, amelyek elsősorban az épületek felülvizsgálatának szempontjait veszik figyelembe. A FLIR B335 és a B365 típusú készülékeket egyaránt az alábbi teljesítmény-tényezők jellemzik [a felsorolás oszloponként felülről lefelé]:

- felbontás 320x240 pixel

- légnedvesség- és hőhíd-riasztás

- hőmérséklet-tartomány -20  C°-tól 120 C°-ig

- 3,5” méretű LCD érintő képernyő

- érzékenység <50  mK

- 3,1 megapixel felbontású beépített digitális kamera

- kép a képben (PIP)

- Bluetooth-csatlakozás FLIR MeterlinkTM csatlakozóval

Lenyűgöző siker
Christof Warnick és kollégái először csak egyetlen kamerát vásároltak, egy FLIR B365 típusút. „Mintegy 30 esetben teszteltük a készüléket és számos pozitív visszajelzést kaptunk. Azután beszereztünk még további 10 hőkamerát, ezúttal a B335 típusból és nagyobb körben próbáltuk ki azokat: A készülékeket arra használtuk, hogy 10 kirendeltségünk felvegye szolgáltatási kínálatába a termográfiát. Ezt megelőzően végiggondoltuk, hogy a kísérletet akkor minősítenénk sikeresnek, ha hetente 50 energia-auditálást tudnánk elvégezni. De azután az derült ki, hogy a szóban forgó időszakban 130 ilyen megbízásunk volt. Az eredmény tehát lenyűgöző volt. Várakozásainkat messze felülmúlta. Vásároltunk tehát további 14 darab FLIR-kamerát, úgyhogy most már 25 hőkamerával rendelkezünk és azt tervezzük, hogy ezt az ajánlatunkat kiterjesztjük valamennyi kirendeltségünkre.”

A differenciálnyomásos eljárás
Energiaveszteséget azonban nemcsak a rossz hőszigetelés okoz. Főleg a régi építésű létesítményekben a kis repedések és rések huzatot okozhatnak, aminek a számlájára az épület fűtésére felhasznált energiának akár az 50%-a is felróható. Az az út, amelyet a levegő ilyenkor bejár, gyakran igen komplex és a hőképtechnika nélkül csak rendkívül nehezen lehet láthatóvá tenni. A lég tömítetlenségek elemzésére a leginkább megfelelő módszer a differenciálnyomásos eljárás kombinálása egy hőkamerával. A differenciálnyomásos eljárással végzett teszthez egy bejárati ajtóba beépítünk egy szellőztető ventilátort, amely kiszívja a levegőt az épületből; ennek az a következménye, hogy nyomáshiány alakul ki az épületen kívüli levegőnyomáshoz képest. A nyomáskülönbség következtében minden lehetséges nyíláson át kívülről levegő áramlik be az épületbe. „A hőkamera segítségével fel tudunk ismerni minden olyan helyet, ahol a legnagyobb a lég tömítetlenség. A teljes épület átvizsgálása után tanácsot tudunk adni ügyfelünknek, hogy hol tud valamit tenni és hogyan kell ezt a problémát megoldania.”

Christof Warnick szerint az érintettek a hőszigetelési problémáikat többnyire maguk is meg tudják oldani. „Az esetek 70%-ában az érintett ügyfelek maguk is vannak olyan helyzetben, hogy a rossz hőszigetelést az általunk kínált termékek valamelyikével ki tudják javítani. A fennmaradó 30% esetében szakembert kell segítségül hívni, főleg, ha nyirkosodási és penészedési gondok vannak. De derítettünk fel így már olyan fűtési problémákat is, amelyek túlságosan komplikáltak ahhoz, hogy bárki is maga barkácsoljon rajta; ilyen esetekben van egy profira szükség.”

’Haszon származhat ebből minden épület számára’
Christof Warnick és kollégái átvizsgálták saját központi épületüket is egy olyan differenciálnyomásos eljárással, amely füsttel dolgozik – a Globus Baumarkt ezt a módszert alkalmazza a hőképtechnikával párhuzamosan. „A differenciálnyomásos eljárás keretében ilyenkor túlnyomást állítunk elő az épületen belül. Azután beindítunk egy füstgenerátort; az a füstmennyiség, amely elillan az épületből, valamint azok a helyek, amelyeken át ez megtörténik, megmutatják, hol helyezkednek el a legfontosabb tömítetlenségek. Ekkor azonban olyan sok füst távozott, hogy egyik-másik szomszédunk a tűzoltóságot is riasztotta, arra gondolván, hogy az épület gyulladt ki. Rögtön megtettük az átfogó intézkedéseket, úgyhogy ma már büszkén elmondhatjuk, hogy az épületünk – amennyire csak lehet -, légtömör. Mindezt csak azért tesszük így közzé, hogy rámutassunk: egy ilyen vizsgálat minden épület esetében hasznos lehet.”

Azonban nemcsak a rossz hőszigetelésű házak szorulnak javításra. Néha fennáll a fordított eset is. „Volt már több olyan házunk is, amelyek túlságosan is jól le voltak szigetelve. Mindig szükség van ugyanis egy bizonyos friss levegős szellőzésre, hogy kiküszöbölhető legyen a nyirkosodás problémája és ehhez hasonló gondok. Az újonnan épült házak némelyike annyira légtömör, hogy ezekben az esetekben a nedvesség és a nagy hőmérsékletek következtében nagy a kockázata a penészképződésnek.”

Penészképződési prognózis
A penészképződés kockázatának megbecslése a Globus Baumarkt egy további szolgáltatása. „Egy FLIR hőkamera segítségével még azt is meg tudjuk előre mondani, hogy egyáltalán fennáll-e a penészképződés veszélye, és ha igen, mikor. Lehetséges ugyanis a légnedvességre és a helyiség hőmérsékletekre vonatkozó mérési eredmények kombinálása azokkal az információkkal, amelyeket a hőkamerától kapunk. Egy speciális szoftver segítségével meg tudjuk jósolni, mennyi időbe telik, amíg beindul a penészképződés, ha nem változik semmi az adott körülményekben, valamint az is, hogy hol válik ez először láthatóvá.”

Termográfiai munkatársaink eleinte a QuickReport programot használták jelentéseik gyors elkészítésére, azonban időközben némelyikük már a Reporter program használatával is bátorkodik. „A QuickReport intuitív és egyszerűen használható, a Reporter azonban több lehetőséget kínál, úgyhogy talán valamennyi munkatársunk át fog állni a Reporterre – ez hamarosan ki fog derülni.” A FLIR Reporter szoftver kompatibilis mind a legújabb Microsoft operációs rendszerekkel, mind a Microsoft legújabb Word-verzióival és olyan sokat tudó funkciói vannak, mint a TripleFusion és a PIP (kép a képben). „Véleményem szerint ezzel a szoftverrel teljességgel ki lehet használni a FLIR-féle hőkamerák potenciálját.”

Balról jobbra: Roland Geipert, a FLIR területi értékesítési munkatársa; Christof Warnick, a Globus Baumarkt Hofheim üzletvezetője; Thomas Klein, a Globus Baumarkt termográfiai munkatársa, és Bernd Duschek, a TOPA cég (a FLIR értékesítési partnere) képviselője

A forró helyek itt azt mutatják, hogy ezeken a részeken valami nincs rendben a hőszigeteléssel. A hőképtechnika láthatóvá teszi ezeket a problémákat, és azok ily módon kiküszöbölhetők.

 

A hőkamerákra és ezek használatára vonatkozó további információk beszerezhetők az alábbi helyeken:

Grimas Kft.
H-1214 Budapest
Puli stny 2-4.

info@grimas.hu

www.grimas.hu

Termográfia - Hőkamera - Épületdiagnosztika

 

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.