Termográfia a tiszai árvíz ellen FLIR hőkamera segítségével

Az  Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság FLIR P65 tipusú hőkamera segítségével tartja karban a szivattyútelepeket, ezáltal hosszabb és megbízhatóbb működést biztosítva a berendezéseknek, gépeknek.

   

Termográfiai vizsgálatok alkalmazása az árvízi biztonság növelése érdekében az Alsó-Tiszán 

Az infravörös termográfia számos területen bizonyította már sikeres alkalmazhatóságát. Rendkívül előnyös olyan esetekben, amikor érintésmentes, biztonságos vizsgálatra, gyors képkészítésre, értékelésre és döntéshozásra van szükség. Azonban legalább annyira fontos, bizonyos esetekben pedig fontosabb, a preventív beavatkozás, melynek segítségével megelőzhetőek a problémák, kritikus helyzetekben akár a katasztrófák is.

Gyakran fordulnak elő ilyen helyzetek egy-egy árvíz esetén, főként azokon a helyeken, ahol az árvízvédelmi töltést műtárgy keresztezi. A fő probléma, hogy az árvízvédelmi töltés földmű, mely ugyan nem tökéletesen homogén test, ám az ezeket keresztező műtárgyak megbontják a kialakult „homogenitását”. A leggyakoribb keresztező műtárgyak a szivattyútelepek és egyéb célú (hírközlő, szállító) csővezetékek, amelyek anyagukat tekintve lehetnek műanyagok, vasbeton és fémkivitelűek. Az anyagi különbözőség mellett lényeges ezek méretbeli eltérése is, átmérőjük lehet 100 és 2000 mm közötti. Az árvízvédelmi töltéstest földanyaga és a csövek anyaga között kontúrszivárgás léphet fel, ami igen veszélyes jelenség, ennek időben való észlelése nagyon fontos. Szintén veszélyforrásnak számítanak a szivattyútelepek, ahol magas vízállás idején igen nagy nyomás nehezedik a műtárgyakra.

A Kárpát-medencében (így Magyarországon is) gyakoriak az árvizes időszakok, amelyekkel gyakran egyszerre a belvízprobléma is jelentkezik. Az ilyen időszakokban a szivattyútelepek biztonságos üzemeltetése elsődleges szempont. A korábbi tapasztalatok szerint a műtárgyak és a villamos gépészeti berendezések állapotának felülvizsgálata – működés közben - igen bonyolult és nehézkes folyamat, ám az üzemelés biztonságának szavatolásához elengedhetetlen a folyamatos ellenőrzés. Az árvizek által veszélyeztetett terület nagysága az ország területének 23 %-a, ahol a lakosság 1/5-e él. Éppen ezért az emberi élet és a gazdasági vagyon védelme elsődleges céljaink közé tartozik.

Mindezek figyelembe vételével Igazgatóságunk (Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság) az árvízi biztonság növelése érdekében a potenciális veszélyforrások folyamatos monitoringjét tartotta szükségesnek. A gyors és pontos vizsgálatok elvégzéséhez egy FLIR ThermaCAM P65 típusú készüléket vásároltunk a GRIMAS Kft. segítségével, melynek fontos szerepe volt abban, hogy a 2006. évi tavaszi (legnagyobb vízállásokat megdöntő) árhullám idején, a szivattyútelepeken elektromos meghibásodás miatti leállásra nem került sor. Egy hirtelen bekövetkező műszaki probléma miatti leállás nagy kockázatot rejt magában, hiszen a magas vízállás miatt kialakuló hidraulikai nyomás tönkreteheti a műtárgyat, amely beláthatatlan következményekkel járhat.

Az idei árvizet megelőzően megkezdtük a gépészeti és villamos-gépészeti berendezések felülvizsgálatát, melynek eredményei alapján a döntéshozók elrendelték a preventív beavatkozásokat, továbbá szükségesnek ítélték a szivattyútelepek monitoringját. A felülvizsgálatok során használt FLIR P65 infrakamera segítségével időben sikerült kiszűrni a hibás egységeket, a kontakt (elektromos kötési) hibákat, amelyek túlmelegedést okoztak. Ezek az észlelt problémák a megfelelő prioritási sorrend alapján elhárításra kerültek, s a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően komoly műszaki probléma nem lépett fel.

Tiszai árviz ellen a FLIR P65 hőkamerával.pdf>>

Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság:

   Kozák Péter                                                        Fiala Károly
        Vízgyűjtőfejlesztési Osztály                                                     Vízgyűjtőfejlesztési Osztály
okl. mérnök, tanácsos,                                                              okl. geográfus
osztályvezető                                                                    környezetkutató

 

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.