Hagyományos helyett digitális radiográfia?

A hagyományos radiográfia időigényes vizsgálati eljárás a képelőhívási folyamatok miatt. A CR innovatív technológiája azonban leegyszerűsítheti munkafolyamatait.

Hagyományos és digitális radiográfia a roncsolásmentes ipari anyagvizsgálat szolgálatában

A hagyományos radiográfia – a tárgyak belső makro részleteinek röntgenfelvétele – időigényes vizsgálati eljárás a képelőhívási folyamatok miatt. A roncsolásmentes vizsgálattal foglalkozó szakemberek gyakran hosszú perceket, órákat töltenek a képelőhívással a sötétkamrákban vegyszerekkel körbevéve, majd egy speciális erős fényű ún. kiértékelő lámpával megállapítják, hogy megfelelő-e a felvételen látható tárgy. De a számítógépes radiográfia (CR) innovatív technológiájának köszönhetően a végeláthatatlan munkanapoknak vége!

 

A vizsgálati módszer lényege

A hagyományos radiográfia olyan roncsolásmentes anyagvizsgálati módszer, mellyel a megmunkált alkatrészek széles skálája vizsgálható meg, segítségével láthatóvá válnak a minta belső hibái. Az ipari radiográfiai vizsgálatok végrehajtásához röntgen- vagy gammasugarat használunk. Ezek rendelkeznek a legrövidebb hullámhosszal, így áthatolnak az acélon, alumíniumon illetve más fémeken és műanyagokon.

 

Hegesztési varratok ellenőrzése hagyományos radiográfiai vizsgálattal

A sugárnyalábnak a darabot közvetlenül a hegesztési varrat keresztmetszetének közepén kell érnie. A vizsgálati darabot a sugárforrás és a detektáló egység közé kell helyezni. A detektáló egység egy film, fénytől elzárt csomagolásban. A sugárzás áthatol a darabon, melyet adott időn keresztül fenntartva az megfelelően rögzül a filmen, a helyi elnyelődésnek, anyagvastagságnak megfelelően.

Az eredmény a darab kétdimenziós kivetülése a filmen, kirajzolva annak alakját, hibáit az eltérő sűrűségből adódóan, leképzést létrehozva a sugárzás mennyiségétől függően. Az elkészült képet sötétkamrában hívják elő. Ezután egy speciális, nagy fényerejű lámpa segítségével látható a hegesztési varrat belseje.

Hegesztési varrat képe: képminőség hagyományos radiográfiai vizsgálattal

Ez a munkafolyamat megakadályozza a vizsgáló és kiértékelő személyek munkájának párhuzamosítását. Ezt megváltoztatva tud terjeszkedni az iparban a CR technológia.

 

Számítógépes radiográfia

A számítógépes radiográfia hasonló eszközöket használ, mint a hagyományos radiográfia, azzal a különbséggel, hogy ipari röntgenfilm helyett képlemezekre készülnek a képek, mely egy fényérzékeny foszfor réteget tartalmaz. A lemezekre készített kép egy speciális lézer szkenner segítségével a rendszerhez csatlakoztatott számítógépen láthatóvá válik. A számítógépen lévő szoftver mindenki számára megtanulhatóvá teszi az eredmények kiértékelését, digitalizálását és archiválását. A szoftver használatával olyan funkciók állnak rendelkezésre, mint a kontraszt- és fényerősség-optimalizálás, szűrők alkalmazása és a zoom az apró részletek megtekintéséhez.

A képelőhívó gépek közül a telepített verzió főként nagyobb öntvények, megmunkált alkatrészek laboratóriumi vizsgálatára megfelelő, míg a hordozható készülék helyszíni ipari szereléseken vagy állapotvizsgátoknál és a kész, üzemelő berendezéseknél felmerült vizsgálati igényeknél alkalmazható.

A telepített gépek a legnagyobb képlemezek kiolvasására is képesek, a hordozható berendezések általában csak korlátozott méretekben képesek erre, pl. maximum 15 cm szélességű fóliák esetén használhatók. Viszont a hordozhatóság igazán nagy előny. A mai gépek már 15 kg körül mozognak, és egy vállpánttal gond nélkül hordozhatóak.

Felbontásban nagy a verseny a piacon, általánosságban elérhető a 100 µm, azonban egyes gyártók új fejlesztéseinek eredményeképpen már 50, sőt 25 µm képfelbontást is képesek elérni. Pontosan ez tette lehetővé pl. a hegesztési varratok vizsgálatát az új rendszerrel, mert így ez az eljárás már meghaladja a hagyományos film felbontóképességét.

Hegesztési varrat képe: Képminőség CR vizsgálattal

Képlemez típusok

Ahogy a kiolvasó szkennerek kiolvasó képessége javul, úgy fejlődik a képlemezek minősége is, és kialakulnak a különböző felhasználási területek is. A standard lemezek elsősorban a nagy energiasűrűségű forrásokhoz használhatók. A közepes, 30-50 µm felbontású képlemezek jó kontrasztérzékenységgel a közepes energiasűrűségű forrásokhoz alkalmazhatók. A legújabb fejlesztésű képlemezek 20-30um felbontással pedig már kisméretű tárgyakhoz, illetve kis energiasűrűségű forrásokhoz használatosak. Ez már a hagyományos vizsgálat kiterjesztése, ezáltal a vizsgálat olyan új területeken vált hasznossá, mint pl. a mikroelektronika, ahol követelmény az apró részletek láthatósága.

 

Képfeldolgozás számítógépen

A gyors képelőhívás több felvétel elkészítését biztosítja a technikusok számára, nagyobb pontossággal és felbontó képességgel. A felvételek digitális képernyőn kerülnek értékelésre, ahol a képmegjelenítés optimalizálására széles lehetőségeket biztosít a feldolgozó szoftver.

A hagyományos radiográfiában fontos, hogy jól megválasztott paraméterekkel végezzük a vizsgálatot, mert a túl sötét, vagy túl világos kép nem vezet kiértékelhető eredményhez, a hagyományos film az előhívás után fix kép, változtathatatlan.

A CR-ben a digitalizálásnak köszönhetően nem probléma, ha a kép sötét, hiszen a szoftverben könnyen állítható a feketedési arány, a kontraszt és a fényerősség, melyek optimalizálásával éles, optimalizált feketedésű képet kapunk. További segítséget nyújt a szűrők használata, melyekkel korábban fel nem fedett hibák válnak láthatóvá. A hibák le is mérhetőek, valamint a vizsgált darab (pl. cső) falvastagságát is megállapíthatjuk pár kattintással. Mindennek a dokumentálása csak egy gombnyomás a felhasználó által definiált jegyzőkönyv formátum segítségével.

Szoftveres képfeldolgozás

 

A digitalizálás további előnye, hogy a képek eredeti változatai sértetlenül archiválhatók, melyeket egy külső szerveren vagy felhő rendszerben is tárolhatunk, ezzel biztosítva a hosszú távú megőrzést és ellenőrizhetőséget. Bizonyos CR gépeket fejlesztő vállalatok képnézegető szoftvercsomagokat is fejlesztenek, mellyel lehetőség nyílik a fájlok cseréjére szolgáltató és ügyfél között. Ez költséghatékonnyá és megbízhatóvá teszi a munkájukat.

 

Tudjon meg többet kapcsolódó beszállítónkról: Carestream brand

Tekintse meg a Carestream termékpalettáját a hagyományos, analóg filmfeldolgozás  területén!

További információkat tudhat meg cikkünkből a CR technológia előnyeiről.

 

Cikkünk kivonata a Gyártástrend 2017. januári-februári számában is megjelent

 

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.