Közép-Európa első CT-röntgene már 8 éve üzemel

2010 óta megbízhatóan működik a győri Széchenyi István Egyetemen Közép-Európa első CT-röntgene. Mára több berendezés is üzemel az országban.

A Grimas Kft. által 2010-ben sikeresen leszállított anyagvizsgáló eszközt több mint ötven szakmabeli érdeklődő csodálta meg az egyetem laboratóriumában, értéke 250 millió forint.

A győri Széchenyi István Egyetem Anyagismereti és Járműgyártási Tanszéke pályázati támogatással korszerű laboratóriumi eszközöket, roncsolásmentes anyagvizsgáló berendezéseket szerzett be, ezek szakmai bemutatója népes szakértői közönséget vonzott.

A 300 milliós eszközfejlesztés legkülönlegesebb darabja az a CT-röntgen, amely belelát az anyag belsejébe is. Úgy tudnak a segítségével szerkezeteket vizsgálni és ellenőrizni, hogy nem kell alkatrészekre szedni az adott tárgyat, hanem egyben tudják vizsgálni.

Czinege Imre professzor a fejlesztésekről beszélt.

A fejlesztések hátteréről dr. Czinege Imre professzor, az egyetem korábbi rektora adott áttekintést a hallgatóságnak. Egyebek mellett elmondta: A TIOP 1.3.1. projekt keretében a Széchenyi István Egyetem eddigi legnagyobb vállalkozása az az infrastruktúrafejlesztési beruházás volt, amelynek keretében két új épülettel gazdagodott a győri kampusz, milliárdos nagyságrendű eszközfejlesztés valósult meg a laborokban, s kapcsolódó beruházásként megújult az intézmény hallgatói és oktatói kulturális centruma.

Ennek részeként szerezték be a roncsolásmentes anyagvizsgálati eszközöket. A CT-röntgenen kívül bemutatták a fázisvezérelt ultrahang vizsgáló berendezést, valamint az örvényáramú vizsgáló berendezést is.

Az egyetem a nyugat-európai áraknál lényegesen kedvezőbb áron végez vizsgálatokat külső megrendelőknek, így az oktatási célú felhasználás mellett pénzt is termel a kampusznak. Az eszközöket a Grimas Ipari Kereskedelmi Kft. szállította a győri egyetemnek, s képviselőink ott voltak a bemutatón is.


Az eszközök pontos leírása:

CT röntgen vizsgáló berendezés, típus: YXLON Y.CT Modular, a munkadarab tömege 120 kg, átmérő x magasság: 800 x 800 mm. A CT lineáris detektor térbeli felbontóképessége < 300 µm a CT sík panelnél ez < 7 LP/mm 450 kV-nál. Alkalmazás: hegesztett varratok vizsgálata, nagy kiterjedésű alumínium és vasöntvényeknél, 3D CAD modell alkotás.

Fázisvezérelt ultrahang vizsgáló berendezés, típus: Olympus Omni Scan M, hagyományos és fázisvezérelt üzemmóddal.

Örvényáramú vizsgáló berendezés, típus: Foerster Magnatest ECM, magnetoinduktív módban a frekvencia 2-128 kHz, örvényáramúban 1-3 MHz.

Mágneses repedésvizsgáló berendezés, típus: TIEDE Ferrotest, effektív áramerősség 2000 A, vizsgálható hossz: 400 mm.

 

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.