Spirális szkennelés csúcstechnológiás CT átvilágító rendszerrel

Forradalmian új CT technológia az Yxlon FF20 és FF35 CT rendszereiben. Kiváló kép­minőség, jól látható részletek és hatékony mérési lehetőségek.

Egy exkluzív webináriumon beszélt Peter Kramm az YXLON szenior termékmenedzsere arról a forradalmian új számítógépes tomográfiai technológiáról, mellyel az YXLON FF20 és FF35 CT rendszereit felszerelték. Előadásában részletesen beszámolt a spirális (helikális) szkennelési technológia előnyeiről. A webinárium arra fókuszált, hogy a legkorszerűbb CT rendszerek miért és hogyan képesek kiváló képminőséget, a részletek láthatóságát és hatékony mérési lehetőségeket biztosítani.

 

Mi a spirális szkennelés?

A spirális CT szkennelés egy olyan ipari roncsolásmentes vizsgálatokhoz használt háromdimenziós CT technológia, mely során a röntgensugár spirális pályát ír le a vizsgálandó darabhoz képest, míg a két-dimenziós flat panel detektor méri az alkatrészből kilépő sugárzást a sugárforrásból érkező kúp formájú sugárnyaláb részeként. Mind a forgatás, mind a vertikális mozgások egyszerre valósulnak meg; így együtt spirális hatást fejtenek ki (lásd: 1. ábra).

1.ábra: Spirális szkennelés sematikus ábrája

Ez a technológia számos előnnyel jár. Például, hogy kiküszöböli a gyűrűs műhibák (2. ábra) keletkezését úgy, hogy ugyanazt a felbontást biztosítja a szkennelt darab egészén, valamint csökkenti az elmosódást, mely egy normál kúpsugaras CT szkennelésnél jelentkezhet nagyszögű sugárnyalábok használata esetén (ún. Feldkamp műhiba, lsd. 5. Ábra). Különösen alkalmas magas alkatrészek vizsgálatára, mert kiküszöböli a képek összeillesztésének szükségességét.

  

2.ábra: A gyűrűs műhiba egy CT jelenség, mely a CT szkennerben lévő egy vagy több detektorelem hibájából vagy kalibrációjának hiányából adódik.

 

 

3.ábra: Gyűrűs műhiba javítás előtt és után. Általában a beolvasás izocentrumának közelében jelentkezik és ugyanazon a helyen több szeleten is látható.

 

4.ábra: Látványos a különbség az előtte/utána képen. A hibajelenség általában egyszerűen, egy kalibrációval megoldható.

 

5.ábra: Feldkamp műhiba: sugárnyalábbal párhuzamos határfelületek egy köteg alumínium érme röntgenképén

 

Fejlődés a spirális szkennelésben

A legtöbb spirális CT kivitelezésénél nagyon nehéz mérni a darab felülnézetét és alulnézetét vizsgálat közben. Az YXLON HeliExtend CT brand technológiája azonban nemcsak az úgynevezett Feldkamp műhibákat küszöböli ki, hanem a képek rögzítését is egyszerűsíti spirális szkennelés használata közben.

Amint felismerték, hogy az FF20 és FF35 CT rendszerek esetében a spirális szkennelés egy beépített varázsló segítségével automatizálható – mely lehetővé teszi a felhasználó számára a vizsgálandó darab alsó és felső részterületeinek definiálását –, lehetőség nyílt rá, hogy a rendszer több információt gyűjtsön a forgatás során a sugárnyaláb mozgatása közben. Aki valaha is használt már CT rendszert, jól tudja, hogy rengeteg időbe telhet megtalálni a megfelelő pozíciót a CT szkennerben. A HeliExtenddel azonban a felhasználó egyszerűen meghatároz egy területet, elforgatja 90 fokkal, majd definiál egy másik területet is. A rendszer rögzíti a forgatás középpontját. Ezen automatikus számítások másik sajátossága az, hogy a rendszer programozható arra, hogy különböző érdeklődési területekre (ROI) fókuszáljon. A felhasználó külön-külön beolvashatja azokat, az alkatrészek újrapozícionálása nélkül.

 

Előnyök

Helyes lenne feltételezni, hogy egy spirális szkenneléssel végzett vizsgálat akár 20%-kal több időt igényelhet ugyanazon alkatrész nem spirális CT konfigurációban történő szkennelésével összehasonlítva. Azonban a módszernek két fontos előnye is van, különösen a függőleges irányban megnyúlt alkatrészek vizsgálata esetében:

-          nincs szükség a képek összeillesztésére

-          nagyobb nagyítás, nagyobb részletességgel

 

Ezzel a módszerrel a rendszer képes az alkatrész teljes térfogatának szkennelésére a lehető legmagasabb nagyítással. Az elforgatási lehetőséggel hosszú, összetett alkatrészek is pontosan vizsgálhatók. Továbbá, míg spirálisan végzett vizsgálatok teljes felvételi ideje kismértékben hosszabb lehet, mint a kúpsugaras CT esetében, azt az időt megspórolhatjuk a későbbi képelőhívás során, mert nincs szükség egy újabb szoftver használatára a képsorozatok összeillesztéséhez. A spirális módszerrel az adatállomány teljes.

 

Kelenföldi Brigitta

szakterületi üzletkötő - radiográfia

Tel.: 06 1 420 5883 vagy e-mail: info@grimas.hu

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.