FLIR ULTRAMAX – A TÖKÉLETES FELBONTÁS

A FLIR új UltraMax technológiája olyan egyedülálló képfeldolgozó technika, amely lehetővé teszi, hogy több mint négyszer több pixelből álló képekből és 50%-kal kevesebb zajjal készítsen jelentéseket, így képes lesz kisebb céltárgyakra való nagyításra és pontosabb méréseket végezni, mint eddig valaha.

Az UltraMax egy olyan képjavító technológia a FLIR hőkamerákhoz, ami képes rögzíteni egy hőkép sorozatot, majd egyesíti az adatokat egy új képbe. Az eredmény egy lenyűgöző megnégyszerezett mennyiségű hő-képpontból álló kép, ami tartalmazza a teljes radiometrikus mérési adatokat. A 320x240 felbontású T-sorozatú kamerák FLIR UltraMax-szal felszerelve akár 640x480 felbontású képeket is képesek létrehozni. Az eredetileg 640x480 T-szériás kamerák képei pedig akár 1.2 megapixeles képpé is alakíthatók az UltraMax által.

Ennek eredményeképpen az UltraMax hőképek tisztábbak és nagyobbak, lehetővé téve a kis részletek még könnyebb elemzését. Mivel a megnövelt számú pixelek ugyanakkora célterületet fednek le, ezért az Ultramax a mérési pontméretét is csökkenti.  Ez nagyobb mérési pontosságot tesz lehetővé a különösen apró részletekhez.  Évek óta a T-szériás kamerák a legnépszerűbb fejlett FLIR hőkép-alkotók. Az új UltraMax technológiával a felhasználók még jobb eredményeket érhetnek el, ami még nagyobb hatékonyságot biztosít számukra.

 

Az UltraMax lényege

Az UltraMax egyfajta “szuperfelbontás”, egy technika, amely egyesíti a több eredeti képből nyert információkat egy nagyobb felbontású képben kevesebb zajjal. Hasonlónak tűnhet két másik méretezési technikához –az interpolációhoz és a pixel átlagoláshoz. Ezek azonban teljesen mások.

Az UltraMax elérhető a legtöbb T-szériás hőkamerán

Az UltraMax az emberi test természetes mozgását használja egy képsorozat rögzítéséhez, amelyen minden kép kissé el van tolódva egymáshoz képest. Ez rengeteg adatot eredményez, ami sokkal több, mint amit bármelyik kép tudna nyújtani. Az egyesített adatok egy képet alkotnak, ami sokkal több képpontot tartalmaz a céltárgyról, az eredeti kameradetektornál nagyobb felbontást eredményezve. Az adatokat arra is használják, hogy tisztább képet hozzanak létre, mivel a pixelzaj csökkenthető több kép azonos pontjainak összehasonlításával.

A FLIR UltraMax 16 hőképet rögzít kevesebb, mint egy másodperc alatt. Ezek egy darab jpg fájlként tárolódnak a kamerán, és egy képként jelennek meg akkor is, amikor a szoftverben nézzük. A  FLIR Tools környezetben választhatja a kép felbontásának megnövelését. Így működik az UltraMax. A megnövelt képnek kétszeresére nő a felbontása és négyszer annyi pixelből áll majd, mint az eredeti. Minden pixel ugyanúgy tartalmazza a radiometrikus adatokat, csakúgy, mint a normál FLIR hőképek.

Az aktuális céltárgy hőmérséklete 120°F

Az első leolvasás az eredeti felbontással 98°F. Ez az érték korlátozott, attól függően, hogy milyen kicsi vagy milyen messze van a céltárgy az egységes eredeti kép spotmérethez viszonyítva.

Természetes mozgás során az UltraMax több pixelt nyer a céltárgyról, ez 118°F hőmérsékleti érték mérését eredményezte, ami sokkal közelebb áll a valós értékhez (a 20°F különbség egy példa).

Ennek eredményeként az UltraMax hőképek tisztábbak és nagyobbak lesznek, lehetővé téve az apró részletek megfelelő elemzését. Mivel a megnövelt számú pixelek ugyanakkora célterületet fednek le, ezért az UltraMax a mérési pontméretét is csökkenti. Ez nagyobb mérési pontosságot tesz lehetővé a különösen apró részletekhez. Például a  FLIR T420 felbontása 320x240, ami 76,800 pixelt eredményez. Egy T420-szal készített 640x480 felbontású UltraMax kép összesen 307,200 pixel.

A FLIR T620 UltraMax funkcióval például 1280x960 felbontással 1.2 mega pixelt eredményez. Az UltraMax be- és kikapcsolható igény szerint a kamera-beállítások menüben.

 

Korlátozások

Vannak olyan körülmények, melyek során az UltraMax nem less képes fokozni a kép minőségét. Ha a felhasználó vagy a céltárgy túl sokat mozog a képek rögzítése során, akkor a képet nem lehet majd hangolni. Hasonlóképpen, ha a hőkamera egy háromlábú állványon helyezkedik el, az túl kevés mozgást eredményez, és a képek nem rendelkeznek majd a szükséges elmozdulással egymáshoz képest. A FLIR Systems javaslata az, hogy egyszerűen tartsuk stabilan a kamerát két kézzel miközben a képeket készítjük. Az egyformán alacsony kontraszt vagy fókuszálatlanság szintén akadályozzák a javítás folyamatát.

Ezen a példán az UltraMax által jelzett hőmérséklet 313.9° F ellenben az eredeti T640 képpel, ami ugyanazt a céltárgyat 302.8° F hőmérsékletűnek mutatja. Néha ez a különbség lehet a döntő tényező, hogy fontolóra vegyük a további vizsgálatot vagy javítást.

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.