A mágnesezhető poros repedésvizsgálat alapjai

Egy ferromágneses anyag mágnesezésekor a mágneses vonalak követik az anyag legjobb mágneses vezetőképességét, ami a legkisebb ellenállás irányába halad.

Amikor mágnesezünk egy ferromágneses anyagot, a mágneses vonalak követik az anyag legjobb mágneses vezetőképességét, ami a legkisebb ellenállás irányába halad. Ha a mágneses mezővonalak kapcsolatba lépnek egy olyan területtel, ami ún. szegény mágneses vezető, vagyis gyenge mágneses vezető tulajdonságokkal rendelkezik (pl. egy felszíni repedés vagy anyaghiány), fluxusváltozás alakul ki a magas mágneses ellenállásnak köszönhetően. Ez zavart hoz létre a fluxusban a felületen, amely összegyűjti a ferromágneses részecskéket és ezáltal láthatóvá válnak a felület hiányai, például felszíni repedések.

A mágneses részecskékkel történő vizsgálat (mágnesezhető poros vizsgálat) két fő anyag-specifikus csoportra osztható:

1. Lágy mágneses anyagok, amelyeknek rossz a remanenciája (nem érzékelhető mágneses fluxus a mágneses mező megszűnte után)

2. Kemény mágneses anyagok, amelyeknek nagy a remanenciája (magas szintű maradék mágnesesség marad a mágneses mező megszűnte után)

Ha a vas részecskéket a felületen mágnesezettség éri vizsgálat közben, akkor ezek a részecskék a mágneses mezőhöz igazodva a létrehozott mágneses tér felett a fluxus mezők mentén a kirajzolják a repedés geometriáját (a repedés vagy hiány észlelése csak akkor lehetséges, ha a repedés elhelyezkedése 90° ± 45°-os a mágneses mező vonalakra).

A felgyűlt részecskék sokkal könnyebben láthatók, mint a tényleges repedés, ez az alapja a mágneses részecskékkel történő ellenőrzésnek. A mágnesezhető részecskéket általában fluoreszkáló vagy színes festékanyagokkal látják el, ennek következtében az indikáció vagy másnéven a kontrasztjelzés jól látható.

A fluoreszkáló részecskékkel történő ellenőrzést UV-A fénnyel végezzük. A színes részecskékkel történő ellenőrzés alkalmával pedig nappali fényt használunk kontraszt festékkel (pl. PFINDER 280). Ezek a részecskék speciális koncentrátumúak (pl. PFINDER 100 sorozat), illetve „használatra kész állapotúak”, mint például a PFINDER 150-es szuszpenzió vagy a PFINDER 250 aeroszol.

Pfinder UV lámpa készlet.

A koncentrátumok felületaktív szert, habzásgátló adalékot és korrózióvédő adalékot tartalmaznak annak érdekében, hogy ezek a kész koncentrátumok (pl. PFINDER 550), amelyeknek víz vagy olaj a hordozóanyaga azonnal használatra készek legyenek.

A mágnesezési vizsgálatot két egymásra 90° irányban elforgatott mágneses mezővel végezzük, hogy meggyőződjünk arról, hogy a hibák a mágneses mezők legalább egy irányát keresztezik.

A mágneses mező iránya tehát meghatározó és nagyon fontos, mert amikor mágneses részecskével vizsgálunk, a hiba jelentős mágneses zavart hoz létre a mágneses részecskék folytonosságában és ezáltal a hiba egy szignifikáns (jól elkülönülő) indikációt hoz létre.

Szinte az összes felszínen vagy annak közelében található anyaghiba jól elkülöníthető mágneses térerő változást hoz létre. Ezek a hibák vizsgálhatóak. A minimálisan kimutatható repedésnek 1 μm szélesnek, 10 mikrométer mélynek és 100μm hosszúnak kell lennie.

Nehéz felismerni olyan folytonossági hiányt, amely 45°-nál kisebb szögben metszi a mágneses mezőt. Minden ferromágneses anyag, amelynek a mágneses permeabilitása nagyobb, mint μ>100μH/m vizsgálható a mágneses részecske vizsgálati módszerrel. Ez magában foglalja az összes öntött acél és öntöttvas típusú anyagot (kivéve: ausztenites szerkezet).

 

 

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.