Halogén vs. LED izzós filmkiértékelő lámpák

Ha kíváncsi, mi a különbség a LED és a halogén fényforrások között speciálisan az ipari röntgenfilm kiértékelő lámpák esetében, olvassa el cikkünket!

Napjainkban a LED technológia rendkívül népszerűvé vált, és az élet minden területén kezdi háttérbe szorítani a korábban elterjedt más típusú fényforrásokat, mivel kiküszöböli azok szinte összes hátrányát, miközben néhány egyedülálló előnnyel is rendelkezik.

 

Halogén

A halogén fényforrások nagyon hasonlóak a hagyományos izzókhoz. Egy vékony fűtőszálat tartalmaznak, amely melegedni és világítani kezd, ha villamos áram folyik át rajta. A különbség abban rejlik, hogy a lámpatest halogén gázzal van töltve, általában jóddal vagy brómmal. Egy hagyományos izzóban a volfrám fokozatosan elpárolog az izzószálról, ami folyamatosan gyengül, ez az oka, hogy végül kiég. Az elpárolgott volfrám lerakódik a búra belsejébe, egy vékony filmréteget hoz létre, ami tompítja a fényt. Egy halogén lámpában a gáz kémiai reakciót hoz létre, aminek következtében a volfrám visszakerül az izzószálra, ez hosszabb életet biztosít az izzószálnak és a kibocsátott fény sem tompul idővel.

Azonban a halogén fényforrások használata mégis felvet néhány problémát. Bár fehérebb fényt adnak egy normál izzónál, mégis van egy bizonyos sárgás színük, emiatt nem biztosít jó láthatóságot sötétben. A lámpa emellett nagyon érzékeny a rezgésre, ezért rossz utakon, göröngyös terepen történő utazás elszakíthatja az izzószálat. Élettartamuk is kissé korlátozott, 500 és 1.000 óra között jellemző.

 

LED (Light Emitting Diodes – Fénykibocsátó diódák)

A LED véleményünk szerint a legjobb fényforrás a technológia jelenlegi állása szerint. Már majdnem olyan fényes, mint a HID fényforrások (High Intensity Discharge – másnéven Xenon fény), és mivel a színe szabályozható, sokkal jobb láthatóságot biztosít. A LED fény szinte nappal-szerű világosságot biztosít. A LED nem tartalmaz izzószálat, hanem elektromos töltéssel rendelkező részecskék áramlásának köszönhetően keletkezik a fény. A LED úgy képez fényt, hogy az elektronokat alacsonyabb energiaszintre helyezi, és mivel ez nagyon hatékony, azok sokkal kevesebb energiát használnak, mint a halogén vagy a HID fényforrások esetében.

Emellett teljes mértékben szilárd halmazállapotúak, így teljesen immunisak a durva körülményekkel szemben, jól bírják a gyakori fel- és lekapcsolgatást is, és nincs bemelegedési idejük. Az élettartamunk pedig a legjobb mind közül. Egy jó minőségű LED akár 50.000 órán keresztül is kitart, így a csere gyakorisága minimálisra csökkent.

 

Összehasonlítás

A LED technológia 80-90%-kal energiatakarékosabb a hagyományos, halogén izzókkal működő filmkiértékelő lámpákkal összehasonlítva – és nincs szükség a lámpák cseréjére. Az új technológiát a Kowotest új Kowolux M, X és LX szériás filmkiértékelő lámpáiban alkalmazza.

Ezzel az előnnyel jelentős mennyiségű idő és költség takarítható meg, továbbá a LED izzó használatával csökken a lámpa-meghibásodások száma is. Figyelembe véve az energiatakarékosságot illetve a LED izzók cseréjének magasabb költségeit a hagyományos, halogénes izzókhoz képest, a befektetés körülbelül 1 vagy 2 éven belül megtérül használattól függően.

Ezek a típusú új LED fényforrású filmkiértékelő lámpák a teljes kiértékelési területen konstans fehér fényt illetve a filmek hibaelemzése során magasabb kontrasztot biztosítanak. A hőtermelődés 85%-kal csökken a LED fizikai sajátossága és egy termosztáttal vezérelt ventillátor által, így alacsonyabb zajszint érhető el.

A LED lámpák élettartama tehát elérheti akár az 50.000 órát is, ezzel szemben a halogén izzók maximum 1.000 órát bírnak. Ez jelentősen csökkenti a használat során előforduló szervizköltségeket. Ezt az élettartamot a teljesítményének maximumán napi 8 óra használat mellett képes tartani, ami több mint 20 év üzemelést jelent. További előnye, hogy a sorozatos ki- és bekapcsolásnak nincsen élettartamot csökkentő hatása a halogén izzókkal ellentétben.

A hagyományos halogén izzós filmkiértékelő lámpák után ez áttörést jelent a filmek kiértékelésében. Mivel a lámpa használata során nem termelődik hő, a filmek rojtosodása kiküszöbölhető. A LED fényforrás nem vibrál, nem bántja az emberi szemet, ezáltal kényelmesebb a radiológusok munkája. A LED használatával csökken a zajszint, a konstans fehér fénynek köszönhető magasabb kontraszt miatt pedig összességében jobb képminőséget érhetünk el.

 

A jövő 

A LED átveszi a halogén izzók helyét az ipari röntgenfilm kiértékelő lámpák esetében is, mivel fényes, egyenletes sűrűségű megvilágítást biztosítanak, és tökéletesen alkalmasak a röntgenfilmek átvilágításához. Ma már ezek az ajánlott fényforrások, és ezt szerencsére a gyártók is követik. Azért még megtalálhatók a halogénes filmkiértékelő lámpák is a piacon, de az igények nagy része már a LED-es lámpák irányába mutat.

A történelmi időkben az izzólámpák több hőt bocsátottak ki, mint fényt. A kiértékelő lámpák óriásiak voltak és nehéz volt megoldani a hűtést. Hamar felforrósodtak és az izzók gyakran kiégtek. Az évek során az egyéb fényforrások, mint például a kvarc halogén projektoros izzók használata jelentett némi előnyt a korábbiakhoz képest. Az elmúlt évtizedekben már kompakt fénycsövek kerültek a lámpákba. Ez áttörést jelentett, mivel ezek csak kis hőt bocsátottak ki, így a kiértékelő lámpák is kompaktabbá válhattak.

A LED gyakorlatilag nem termel hőt, így a kiértékelő lámpák a lehető legkompaktabbak, mivel nincs szükség nagyméretű ventillátorokra a hűtéshez. Plusz a képernyő távolsága is megrövidült az izzós lámpákhoz képest, például amíg egy 14"x17" lámpa esetében ez a távolság 12inch volt, most ez a távolság 4 inch-re csökkent.

Emellett a LED tiszta fehér fény, a várható élettartama több mint 40.000 óra, így nincs szükség raktáron tartani tartalék halogén izzókat, amelyek egyre drágábbak lesznek és egyre nehezebb lesz őket beszerezni, míg végül teljesen elavulttá válnak.

 

Kapcsolódó termékek:

Kowolux halogén és LED filmkiértékelő lámpák

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.