Röntgenfluoreszcens vizsgálat segíti a kulturális javak megőrzését

A röntgenfluoreszcens analízis ideális eljárás a kulturális javak roncsolásmentes vizs­gálatára, melyek gyakran érzékeny és értékes tárgyak.

A történelmi tárgyak kulturális múltunk tanúságtételeként szolgálnak. Árulkodnak a személyiségekről, a nemzetekről - gyakorlatilag az emberiségről. A kulturális javak megőrzése kapcsán legfontosabb feladatunk ennek az örökségnek a megőrzése. Ehhez a műalkotásokat és a mindennapi tárgyakat is gondosan vizsgálni és kutatni kell.

Minden kultúrának megvannak a maga hagyományai, rituáléi és művészeti korszakai. A történészek már az objektumok tervezési módjából is következtetéseket vonhatnak le azokról az emberekről, akik eredetileg használták. Gyakran a használt anyagok összetétele is jellemez egy adott időtartamot vagy régiót. Így a pontos anyagelemzés lehetővé teszi a hamisítványok megkülönböztetését az eredeti alkotásoktól vagy akár a későbbiek során kiegészítésre került részek felismerését is.

Mivel flexibilis kézi eszköznek tervezték, a Fischer XAN 500 röntgensugaras fluoreszcens műszere a laboratóriumi környezeten kívül is használható. Kis mérete ellenére teljes körű WinFTM® szoftverfelszereltséggel bír. Ezenkívül az alapparaméter-elemzés lehetővé teszi ismeretlen ötvözetek anyagösszetételének elemzését előzetes kalibráció nélkül is.

1. ábra: A XAN 500 kéziműszer lehetővé teszi a nagy méretű és szokatlan alakú részek mérését azok elmozdítása nélkül, például múzeumokban vagy ásatási helyeken. (Fotó: Esther Hoyer)

 

A XAN 500 készülékkel a lipcsei GRASSI Iparművészeti Múzeum sas motívummal díszített pulpitusát is vizsgálták. A darab valószínűleg a 12. vagy a 13. századból származik, és Olaszországban készült. Mivel a pulpitus több eleme eltérő stilisztikai jegyekkel rendelkezett, a restaurátor gyanította, hogy nem mindegyik eredeti.

2. ábra: Mérés a pulpitus elemein: minden alkatrész rézből készült. Az anyagösszetételben felfedezhető kis különbségekért valószínűleg a gyártás következetlensége okolható.

 

A XAN 500 készülékkel végzett ötvözetelemzés azt mutatta, hogy a darab tombakból (sárgaréz, melynek cinktartalma a 18%-ot nem haladja meg) készült, vagyis kiváló minőségű réz-cink ötvözet, magas mennyiségű vörösréztartalommal. Mindegyik elem réz, cink és ólom összehasonlítható koncentrációit mutatta - ami azt jelezte, hogy az összes elem eredeti volt. Ezenkívül az ötvözetben még nikkelt, ónt, vasat és antimont találtak.

Az alapparaméterezéses módszerrel történő röntgenfluoreszcens analízis lehetővé teszi az ötvözet különböző összetevőinek kimutatását. Így a kulturális javak állagának megőrzésén, felújításán dolgozó munkatársak maguk választhatják ki a legmegfelelőbb anyagokat a kulturális javak korhű és lehető leghitelesebb helyreállítása érdekében, így megőrizve őket a jövő generációi számára.

 

Kapcsolódó termékünk: Fischer XAN 500 kézi rétegvastagság-mérő és anyaganalizátor

 

Kérdés, érdeklődés esetén keressen bizalommal:

Vesszős Balázs,

szakterületi üzletkötő – Fischer műszerek

06 1 420 5883 vagy info@grimas.hu

 

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.