CFRP minták mechanikai tulajdonságainak meghatározása

Hőkamra és video-extenzométeres műszere­zés segíti a CFRP mintákon végzett szakító- és hajlító-, valamint horpadási vizsgálatok elvégzését.

A CFRP, vagyis a szénszállal erősített polimer kompozit anyagokat úgy gyártják, hogy szénszálakat ágyaznak be megerősítésként a műanyag mátrixba. Ez a szerkezet nagy szilárdságot és merevséget biztosít alacsony súly mellett; az anyagot például repülőgépészeti, gépjárműépítési vagy sporteszközként is használják.

A CFRP tulajdonságai azonban erős irányfüggést mutatnak. Mind a szilárdság, mind a merevség lényegesen magasabb a szál irányában a fő szálirányra merőlegeshez képest. Ezért fontos az anyag tulajdonságainak teljes értékeléséhez, hogy a mintákra különböző irányból lehessen terhelést helyezni a különböző alkalmazási területektől függően. Különféle vizsgálati eszközök segítségével az Hegewald &Peschke Inspekt 250 kN univerzális vizsgálógép lehetővé teszi a szakító- és hajlítóvizsgálatok elvégzését, valamint a CFRP mintákon végzett horpadási vizsgálatokat. A CFRP minták hajlítóvizsgálata abban az esetben is releváns, ha az anyag nagyon merev, ezért a vonatkozó jellemzők meghatározására a szakítóvizsgálatok nem alkalmasak.

Továbbá a szénszálas műanyag kompozitok anyagi tulajdonságait a környezeti hőmérséklet is befolyásolja. Mivel ezek az anyagok számos alkalmazási területen jelentős hőmérsékletingadozásnak vannak kitéve, például repüléstechnikai alkalmazások során vagy járműszerkezetekben, ezért nagyon fontosak az ilyen körülmények között végzett vizsgálatok. A hőkamra vizsgálatba történő adaptálása lehetővé teszi a különböző típusú terhelések (szakítás, nyomás, hajlítás) alkalmazását -70 ° C és +350 ° C közötti hőmérséklet-tartományban.

Egy video-extenzométer használatával a CFRP minta hosszirányú nyúlása meghatározható mind a hőkamrában, mind azon kívül. Az optikai extenzométer előnye a nem érintkezéses mérési elvben rejlik. A szénszálas erősítésű műanyag rideg repedése során így nem keletkezhet károsodás a mérőrendszerben.

Az optimális mintabefogás hidraulikus befogókkal érhető el. Valamennyi vizsgálati eszköz a próbatest 250 kN névleges terheléséig van méretezve. Ez lehetővé teszi a különböző vizsgálatok széles skálájának rugalmas lefedését.

 

_

Kérdés, érdeklődés esetén keressen bizalommal:

Szabó Tamás

szakterületi üzletkötő – szakítóvizsgálat

06 1 420 5883 vagy info@grimas.hu

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.