Különböző technológiai lehetőségek az ipari CT-vizsgálatban

Fedezze fel a különbséget aszerint, hogy a CT berendezés milyen képfelvételi vagy mozgatási mechanizmussal készíti el a képszeleteket a vizsgálat során.

Ezen az oldalon áttekintheti az iparban használatos CT technológiák rövid leírását és jellemzőit.

 

Legyezősugaras CT technológia

Ennél a CT technológiánál a vizsgálandó darabból kilépő sugárzást egy vonaldetektor gyűjti össze (LDA). Ahhoz, hogy a sugárzás a detektorba megfelelő szögben érkezzen, a röntgensugarakat kollimátorral irányítjuk. A darabot vizsgálat közben 360°-ban forgatjuk, és előre megadott lépésközönként (szögenként) a rendszer rögzített felvételeket készít. Miután a detektor begyűjtötte a sugárzást, a rendszer összegyűjti a különböző szögekben készített képszeleteket, majd kétdimenziós vetületté állítja össze. Ezt a műveletsort addig ismételjük folyamatos elmozdulásokkal a Z tengely mentén, amíg a teljes darabot be nem szkenneltük. Ezek után a számítógépen lévő rekonstrukciós szoftver modul összeilleszti a vetületeket egy háromdimenziós modellé, mely megjelenik a Volume Graphics szoftverében. Ezt a folyamatot az alábbi ábra nagyon jól bemutatja.

A legyezősugaras technológia előnye, hogy kiváló minőségű és részletességű CT felvételeket kapunk akár nagyméretű autó- vagy repülőgépipari alkatrészekről is. Ezzel szemben hátránya, hogy a felvétel elkészítése nagyon sok időt vesz igénybe.

 

Kúpsugaras CT technológia

A kúpsugaras CT technológia a legyezősugaras eljárással szemben gyorsabb, ugyanis egy körbeforgatás elegendő a CT felvétel elkészítéséhez. Nagy odafigyelést igényel azonban a megfelelő szkennelési pozíció megtalálása, mert a vizsgálandó darabnak a detektor aktív területébe kell esnie. Ez a módszer azért gyorsabb a legyezősugarasnál, mert a kúpsugaras röntgencső és a digitális síkdetektor használatával az első felvételnél már egy kétdimenziós vetületet kapunk a teljes darabról. Az alkatrészt ebben az esetben is 360°-ban forgatjuk meg, majd a rekonstrukciós szoftver ebben az esetben is összeilleszti 3D modellé a vetületi képeket.

A kúpsugaras CT minden ipari területen jól használható. Előnye, hogy gyorsan kaphatunk három-dimenziós eredményeket, és elemezhetjük a darabunkat jó képminőség mellett.

 

Spirális CT technológia

A spirális CT technológia csak a mozgatási mechanizmusban különbözik a kúpsugaras módszertől. A spirális CT esetében az összekapcsolt detektor és röntgencső a munkadarab forgatásával egyidejűleg mozog Z irányban. Innen kapta a nevét is, hiszen a darab képe a detektorhoz és a röntgencsőhöz képest spirális alakot ír le. Ez a módszer akkor a leghasznosabb, ha magas alkatrészeket akarunk vizsgálni, melyek képe nem fér bele a detektor aktív területébe. A szoftverben megadható a darab aljának és tetejének a helyzete, így a rendszer tudja hol kell elindítani a felvétel készítését, és hol kell megállítani azt.

Mindegyik eljárással alkalmazható az ún. látómező kiterjesztés (idegen néven Field of View Extension – FoVE):

A szoftver használható a vonaldetektor (LDA) virtuális kiterjesztésére, amikor az objektum kívül esik a látómezőn. Ez azonban a minőség csökkenését vagy a szkennelési idő növekedését okozhatja.

A detektor mozgatásával (DDA) és további vetületek készítésével a felvétel elkészítése több időt vesz igénybe, és a szoftvernek tudnia kell kezelni, összeilleszteni is. Ezért a FoVE funkcióval egyszerűbb egy horizontálisan kiterjesztett minta felvételének elkészítése.

 

Tekintse meg ipari CT berendezéseink és szoftvereink kínálatát!

 

Kérdés, érdeklődés esetén keressen bizalommal:

Szabó Tamás,

szakterületi üzletkötő - radiográfia

06 1 420 5883 vagy info@grimas.hu

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.