Tisztaságvizsgálat Olympus CIX90 rendszerrel

Kompakt, kulcsrakész tisztaságvizsgálati megoldást biztosít a magas minőségi szabványok szerint működő gyártók számára.

A CIX90 dedikált tisztaságvizsgálati rendszer megkönnyíti és meggyorsítja a munkafolyamatot a minta digitalizálásától egészen a dokumentáció elkészítéséig.

A nemzetközi szabványoknak megfelelő rendszer egyszerű lépéseken vezeti végig a felhasználót, akár kezdő minőségvizsgálati szakembereknek is lehetővé téve, hogy minőségi munkát végezzenek gyorsan és könnyedén.

A tisztaságvizsgáló rendszerek célja: szűrők tisztaságának elemzése az ISO 16232, 4406, 4407, NF E 48-65, SS-2687 számú nemzetközi szabványban foglaltaknak megfelelően. A rendszer legfőbb előnyei közé tartozik a reprodukálható mérés és pontosság, valamint a stabilitás és a megbízhatóság.

Az ISO 16232 szabvány tartalmazza a hatékony tisztaságmenedzsmenthez szükséges eszközökre és módszerekre vonatkozó útmutatásokat, melyet az autóipar szükségleteire fejlesztettek ki. Célja, hogy standardizálja a részecskekivonást, a tisztasági szintek mérését és a vonatkozó jelentések készítését.

A motorizált asztallal és fókusszal rendelkező mikroszkóp CCD mikroszkópkamerával készített képeit egy erre a célra kifejlesztett képfeldolgozó szoftver vezérli és értékeli ki. Automatikusan elemzi a kör alakú szűrőkön lévő maradványokat. Ez a rendszer kimondottan a szűrők 100%-os vizsgálatára lett kifejlesztve és a maradványok leggyorsabb detektálására, mérésére, osztályozására és jegyzőkönyv készítésre lett optimalizálva.

A rendszer a teljes elemzési folyamatot vezérli. Az 50 mm átmérőjű kör alakú szűrők 15 perc alatt kerülnek elemzésre, 0.8 µm felbontásban. Ezek a sebességek speciális kamerák és motoros tárgyasztal vezérlők használatával érhetőek el. A mérendő szemcsék méretétől függően sztereo- és fémmikroszkóphoz is csatlakoztatható.

  

A tisztaságvizsgálat egyre fontosabb és elterjedtebb vizsgálati módszer az autóiparban. A vizsgálat legfőbb célja az alkatrészek gyártása során, a felületen megtapadt fémes és nem fémes részecskék detektálása, a szabvány alapján osztályba sorolásuk, ezek alapján pedig jelentés készítése. Fontos még az autóba épített különböző elektronikai alkatrészek műanyag házának vizsgálata, mert itt a szennyeződések rövidzárlathoz vezethetnek. A vizsgálatokat szabványosították, ilyenek az ISO 16232 és a VDA 19 a „Járművek folyadékkörében alkalmazott alkatrészek tisztasága”, vagy az ISO 4406 és a 4407 „Hidraulikaolajok tisztaságvizsgálata” szabványok.

A vizsgálat 2 lépésből áll: mintavétel, mely mosást és szűrést jelent, majd az értékelés és minősítés. „Filters” nevű rendszerünk a második lépést végzi el fénymikroszkópos módszerrel. A fénymikroszkópos módszer olyan berendezést igényel, amely motorikus asztalmozgatással és fókusszal, valamint a világos látóterű megvilágításon kívül polarizált fénnyel is rendelkezik. A szűrők speciális kialakításúak, legfontosabb tulajdonságuk a finomság, melyet a legkisebb detektálni kívánt szemcseméret függvényében kell megválasztani. A szűrőt speciális mintatartóba kell helyezni, a digitalizálás érdekében CCD kamerával és képelemző szoftverrel is rendelkeznünk kell.

A mérés 5 lépésből áll: mozaikképek készítése (mely végeztével a szoftver automatikusan összeilleszti azokat), képelemzés, befoglaló méretek és részecske típusok meghatározása, méretosztályokba sorolás, végezetül dokumentáció készítése, melyet a szoftver automatikusan végrehajt a vállalati igényeknek testre szabhatóan.

Sok esetben szükség van a fémes és nem fémes vagy a szálszerű részecskék külön minősítésére. A fémes és nem fémes szennyeződések különválasztását a világos látómező és a polarizált fénnyel történő megvilágítás során végzi el a szoftver. A fémes szennyeződések a világos látótérben fényes, csillogó; míg a polarizált fénynél sötét színűek. A szálakat az alaktényező segítségével különíti el a szoftver.

Jellemzők

  • A szűrők szkennelése és mérése automatikusan történik, számítógépes vezérlés mellett
  • Az operátor minden időpillanatban teljes kontrollal rendelkezik a rendszer felett – lehetősége van szüneteltetni a mérést, ellenőrizni a paramétereket és tovább folytatni a folyamatot
  • A rendszer működtetése alap módban nagyon egyszerű
  • A haladó módban elérhető eszközök használata olyan esetekben javasolt, amikor a képek kiterjesztett, a szabvány által szabott módszeri kereteket túllépő elemzésére van szükség (például az állvány mozgatása a legnagyobb méretű detektált részecskékhez, és azok vizsgálata, a mért paraméterek körének kibővítése és még sok egyéb)
  • A szűrő nem egyenletes felületét a rendszer különböző fókuszálási metódusok alkalmazásával kompenzálja

Ez az eljárás detektálja a szűrő teljes felületén a porszemcsék pontos számát. A kör alakú szűrő végigpásztázása után automatikusan elemzi és osztályozza a képeket. Az elemzési és osztályozási paraméterek kiválasztása teljesen a felhasználótól függ és programozható. A detektálás és osztályozás a terület, átmérő, alak és egyéb jellemzők figyelembe vételével történik. A részecske és osztályozási adatok táblázat vagy diagram formátumban jeleníthetőek meg. Ezeknek az adatoknak az alapján részecske és osztályozási adatok, valamint (többek között) szennyezettségi térképek  hozhatóak létre. A felhasználó által meghatározott sablonok alapján a jelentés automatikusan elkészül. Valamennyi releváns mérési eredmény, hisztogram, jelentés és minta adat a felhasználó által meghatározható vizsgálati adatbázisba menthető el.

Rendszerspecifikációk:

  • Mikroszkóp “incident light” technológiával (a vevői követelményeknek megfelelően)
  • Nagy felbontású monokróm kamera
  • XY motoros működtetésű állvány
  • Motoros működtetésű fókuszvezérlés
  • Számítógép a szűrőelemzéshez használatos szoftverrel együtt

_

Bővebb információért keresse kollégánkat elérhetőségeinken!

Majercsák László

szakterületi üzletkötő – metallográfia, mikroszkóptechnika

Telefon: 1 420 5883

E-mail: info@grimas.hu

grimas-30-logo-yellow-01

Elérhetőségek

Irodai cím:
1214 Budapest, Puli sétány 2-4.

Telefonszám:
+36 1 420-5883

Email:
info@grimas.hu

Nyitvatartás:
Hétköznap: 7:30 - 16:00

Kérjük fogadja el az Adatkezelési tájékoztatót

Szolgáltatások   |  Hírek / Érdekességek   |   Rólunk   |   Kapcsolat   |   Karrier   |   Ajánlatkérés

Copyright 2023 | GRIMAS Ipari Kereskedelmi Kft. ©  Minden jog fenntartva.