Honnan indultunk?

Honnan indultunk?

Több mint húsz évvel ezelőtt egy akkori RAKK konferencián megismerkedtem a későbbi beszállítóimmal, illetve találkoztam Andreas Grimas kollégával Ausztriából, akivel megalapítottuk a Grimas Kft-t.

A cégnév így már érthető. Roncsolásmentes anyagvizsgálati berendezések kereskedelmével kezdtünk el foglalkozni, majd lassan felvettük az összes anyagvizsgálati módszert a szakterületeink közé, így talán nincs is olyan gépipari anyagvizsgálati eljárás, amit jelenleg ne képviselnénk. Nem dolgozunk élelmiszer ipari vagy orvosi területeken, de bűnügyi technika témájában előfordul megkeresés. A magyarországi Grimas Kft. megalakulása előtt egy évvel jött létre a cég Ausztriában, és öt éve már Romániában is van Grimas leányvállalat.

 

Mi kellett hozzá, hogy az akkori „egyszemélyes” cégből a mai komplex anyagvizsgálati megoldásokkal foglalkozó 2 Millió Euro éves bevétellel rendelkező vállalkozásra növekedtünk? Röviden válaszolva jó beszállítók, jó vevők és bizalom a kétoldalúan előnyös szakmai kapcsolatok létrehozására. Kicsit hosszabban kifejtve az első, és legfontosabb a minőség. A titok abban rejlik, hogy az első pillanattól fogva sikerült a beszállítóinknál az aktuális, fejlődést hozó termékeket megtalálni, amire szüksége volt a magyar felhasználóknak a saját anyagvizsgálatuk fejlesztéséhez. Mára vannak gépeink, melyek már tíz-tizenkét éve folyamatosan üzemelnek, természetesen gondos üzemeltetés és rendszeres karbantartás mellett, de ez még nem lenne elég a sikerhez. Az általunk forgalmazott gépek gyártói felé nagy elvárásokat támaszt a piac. Nagyon sok munkát, pénzt fektetnek be a fejlesztéseikbe, fáradságot nem kímélve, hogy piacvezetők legyenek.

 

Szerencsére a fejlődésünk meglehetősen gyors volt. A kilencvenes években indult fejlődésnek az autóipari beszállítás Magyarországon, nagyrészt ennek köszönhetjük mi is sikereinket. Viszonylag gyorsan elértük a jelenlegi alkalmazotti létszámot, ez kb. tizenöt főt jelent. Hét üzletkötőnk segít kiválasztani a különböző anyagvizsgálati módszereket, technológiákat is a különböző vizsgálati ágazatokat, a roncsolásos és a roncsolásmentes vizsgálati módszerekben. Ők többnyire mérnökök, akik szakismeretüket az anyagvizsgálati technológiákról és a legújabb fejlesztésekről a gyártó cégeknél sajátítják el. Mindenkinek saját szakterülete van, egy-egy üzletkötő egy szakterületet visz, azon a területen természetesen specialistának számít.

 

A partnereink a választásban is számítanak a segítségünkre, hiszen nagyon sokszor csupán egy előírás van a kezükben. Vannak olyan vevőink is, akiknek a gyártás során felmerülő problémáit igyekszünk orvosolni valamilyen ellenőrzési technológiával, hogy a gyártási minőség biztosítható legyen. Az anyagvizsgálat a gyártás végén szerepel, ezért mindig gyors megoldás kell a felmerülő kérdésekre. Szűkösek a határidők, de ez a csapat már ismeri is a vevőket, ismeri a szokásokat, és ennek köszönhetően tényleg zavarmentesen, rövid határidővel tudjuk kiszolgálni vevőinket.

 

Az elmúlt húsz év alatt elértük, hogy jelenleg kb. ötven beszállító céggel állunk kapcsolatban, évi négy-ötszáz partnertől kapunk jelentős megrendeléseket. Az elmúlt évek alatt jó néhány ipari üzem, egyetem és középiskola komplett anyagvizsgáló laboratóriumát sikerült szállítani illetve felkészíteni a döntésre, mit, milyet, mekkorát vásároljon, milyen számítástechnikai környezetben helyezze el. Részt veszünk a különféle anyagvizsgálati képzések szervezésében és felműszerezésében is.

 

Számunkra minden vevő fontos, minden kérdést komolyan veszünk, felelősséggel, szakértő tapasztalatokkal segítünk dönteni, milyen vizsgálatokat vezessen be, alkalmazzon az adott problémára, hogyan készülhet fel egy adott szabványos vizsgálatra. Szükség esetén képesek vagyunk az anyagvizsgálatot hosszméréstechnikával, labortechnikával kiegészíteni.

Küldetésünk, hogy megfeleljünk a gépipari anyagvizsgálat minden igényének, kérésének, felkészültek legyünk ezen igények gyors, zavarmentes teljesítésére a piacon elérhető legmagasabb igényeknek megfelelően.

 

Várjuk a kihívásokat! Próbálják ki, mire vagyunk képesek!

Harnisch József

Ügyvezető igazgató