Brinell keménységmérők

A Brinell keménységmérés

A másik ismert keménységmérés, a Brinell eljárás abból áll, hogy egy 10-30 másodperces meghatározott időtartam alatt egy 5 vagy 10mm átmérőjű wolfram karbid golyó segítségével konstans terhelést vagy erőt veszünk fel, általában 500 és 3000 kgf közötti értéket. Ez az időtartam azért szükséges, hogy a fém képlékeny alakváltozását kiküszöböljük. Speciális alkalmazásoknál olykor alacsonyabb vizsgáló erőt és kisebb golyóátmérőt használunk. A Knoop és Vickers eljárásokhoz hasonlóan itt is csak egyetlen vizsgáló erő felvitele történik. Az erő levételekor az ennek eredményeként létrejött kerek lenyomatot mérjük az átlók mentén létrejött jobb oldali szögben, majd általában egy egyszerű mikroszkóppal vagy automata mérőgéppel milliméterben határozzuk meg.

A tulajdonképpeni Brinell értéket (BHN) a lenyomat nagyságának és a vizsgáló erőnek az egymáshoz történő viszonyításából kapjuk meg, amelyhez nem szükséges a számolást minden vizsgálatnál ténylegesen elvégezni. Ezek a számítások előre el vannak készítve, és a lenyomat nagyság valamint a vizsgáló erő különböző kombinációihoz táblázatos formában rendelkezésre állnak. Ezen kívül ezekhez a feladatokhoz léteznek még automatikus Brinell érték leolvasó készülékek is.

Brinell keménységmérés

A Brinell eljárást leginkább alumínium- és rézötvözetek (alacsony vizsgáló erővel), valamint acél és öntöttvas (magas vizsgáló erővel) vizsgálatához használjuk. Erősen edzett acél és hasonló fémeket normál esetben nem vizsgálunk Brinell eljárás szerint; ugyanakkor a Brinell eljárás bizonyos felületi tulajdonságok esetén különösen alkalmas lehet, mivel a benyomótest nagysága és a magas vizsgáló erő miatt a munkadarab felületi egyenetlenségeivel szemben toleráns módszernek bizonyul. A Brinell keménységmérő gépek gyakran úgy kerülnek kivitelezésre, hogy nagy vizsgálandó darabokat, mint például öntvény motor-részeket és nagy átmérőjű csöveket tudjanak vizsgálni.