Poldi kalapács készlet

Poldi kalapács készlet

Könnyen kezelhető és irányítható. Nehéz öntvények és más fémes munkadarabok (pl. acél, alumínium, sárgaréz) mobil keménység­mérésére alkalmazható.

 
 

Felhasználhatóság

A Poldi kalapács fémek (például acél, öntöttvas, sárgaréz, alumínium) illetve bronz-, alu-, és szürkeöntvények, sárga- és vörösréz anyagok egyszerű, gazdaságos és gyors Brinell keménységének valamint szerszámacélok, süllyesztékek, kovácsolt darabok, vasúti alapanyagok, lemezek, csövek, öntvények Brinell keménységének és szakítószilárdságának meghatározására szolgál. Könnyű kezelhetőségének és irányíthatóságának köszönhetően ez a legmegfelelőbb eszköz a nehéz öntvények és más munkadarabok mérésére, melyeket asztali keménységmérővel nehézkes elvégezni

 

Alapelv

Egy 10 mm átmérőjű speciális edzett acél Brinell golyón és egy hitelesített, meghatározott szakítószilárdságú acélrúd segítségével egy kalapácsütéssel vízszintes irányú terhelést mérnek a mintára és a standard próbadarabra. A mintán és az etalonon azonos ütési erővel keletkezett benyomódások mértéke a keménységtől függ. Minél keményebb az anyag, annál kisebb a benyomódás mértéke. A benyomódás ármérőjét egy speciális mérőlupéval mérik, melyet a készlet tartalmaz. A mellékelt táblázat segítségével lehet meghatározni a minta keménységét. Nem alkalmas az eljárás az ausztenites korrózióálló és hőálló acélok, mangánacélok mérésére.

 

Műszaki adatok

  • Brinell golyó: 10 mm átmérőjű. Egy speciális tartóban van rögzítve egy rugós terhelésű dugattyúval.
  • Standard próbarúd: minden egyes rudat külön kalibrálnak és ráírják a multiplikáló faktort.
  • Egy próbatest cca. 40 mérésre alkalmas.

 

Mérőlupe

  • Mérési tartomány: 10 mm
  • Skálaosztás: 0.1 mm
  • Nagyítás: 10 x
  • Mérési pontosság: 0.05 mm

 

Keménység táblázatok:

Összehasonlító táblázatok a keménységi értékek meghatározásához. Külön táblázat az acél, öntöttvas, sárgaréz, réz és alumínium értékekről.