Keménységmérő gép speciális mérésekhez

Keménységmérő gép speciális mérésekhez

Áttörés a keménységmérésben egy új mérési eljárással.

A keménységet hagyományosan úgy mérik, hogy egy ismert méretű és formájú, kemény benyomótestet nyomnak a vizsgálandó anyagba. Ezután a benyomódás mértékét optikai vagy mechanikai módszerrel lehet meg állapítani.

Mindez idáig úgy tűnt, hogy az elektromos méréseket kizárják, mivel a leggyakrabban használt gyémánt benyomótestek nem vezetik az áramot. Egy új szabadalomnak köszönhetően lehetővé vált, hogy a gyémánt benyomótest egy elektromos vezető felületté váljon.  Ha ilyen gyémántot használnak benyomótestként, az a benyomódás alatt jelzéseket tud adni a pozíciójáról, ami pedig a benyomódás mélységét jelenti.

Az ábra a benyomótest és a vezető felület vázlatát mutatja.

Ez a vezető felület egy elektromos hidat képez a munkadarab és a gyémánt benyomótest között. A bevonat és a munkadarab közötti elektromos ellenállás mérésével jelzést kapunk a gyémánt helyzetéről. Az ellenállás mértéke a benyomódás mélységét vagy más szóval a benyomódás mértékét jelzi. Azonos ellenállások azonos benyomódásokat jelentenek.

 

Hogy elkerüljük az elektromos ellenállás nehézkes kalibrációját, a műszert összehasonlító eszközként használhatjuk. Ezért az első terhelés – ellenállás görbét egy kalibrált keménység összehasonlító lapon vesszük fel. Ezt a görbét a berendezés memóriája tárolja.

Minden további görbét, mely fémes anyagon képződik a készülék ezzel a kalibrációs görbével, hasonlítja össze. A berendezés kiválasztja a görbének azt a két pontját, amelynek azonos az elektromos ellenálló-képessége, vagy más szóval, amelyet ugyanolyan benyomódással értünk el.

Mivel az etalon értéke ismert a továbbiakban végzett méréseknél a munkadarab keménysége is ismerté válik.

 

 

ELŐNYEI:

 

Nincs szükség bonyolult mérőszerkezetre.

 

Olyan helyeken is mérhető a keménység, ahol korábban csak a darab szétszerelése, vagy elvágása után lehetett. Pl.: lyukakban, üregekben, szerkezetek oldalában.

 

A berendezés nem kényes, a munkadarab vagy az alátámasztás rugalmas deformációira.

A hordozható verzió lehetővé teszi a vertikális felületeken vagy fej fölött történő mérést.

 

KORLÁTOZÁSOK: 

Megfigyelték, hogy a krómon és titánon végzett mérések roncsolják a felületet, miközben plusz vezetőképességet adnak hozzá: emiatt a berendezést nem lehet ezeken, a fémeken használni.

 

A zsugorított keményfémek, mint a WIDIA, gyorsan teszik tönkre a vezető réteget.

 

Jeszenszky Szabolcs

Grimas Kft

06-1-420-58-83

www.grimas.hu