5kN-os H&P szakítógép üzemel a CERN-ben

5kN-os H&P szakítógép üzemel a CERN-ben

2013.07.31. A Hegewald & Peschke sikeresen leszállított egy 5kN-os szakítógépet a világ legnagyobb részecskefizikai kutatólaboratóriu­mába, a CERN-be.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (röviden: CERN) rendelkezik a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumával, ami egyben a Nagy Hadronütköztető (LHC) és a World Wide Web (röviden: WWW vagy Web) születési helye is. A CERN rendelkezik a legerősebb részecskegyorsítóval a világon és a részecskefizika lényeges kérdéseit igyekeznek megválaszolni.

A Hegewald & Peschke által szállított szakítógép egy emelő platformmal, egy kriosztáttal és további speciális alkatrészekkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik az alacsony hőmérsékleten, akár -196°C és 25°C között történő vizsgálatot is.

A gép magas hőmérsékletű szupravezetők egytengelyű húzó terhelés alatti degradációját tanulmányozza nagy felbontású röntgendiffrakciós (XRD) mérésekkel és makroszkopikus alakváltozási-feszültség mérésekkel kombinálva.

A Young-modulus meghatározásán túl (77 K-en) a kritikus áramsűrűség mechanikai terhelés alatti degradációjáig a Lorentz erő jelentős aggodalomra ad okot a szupravezetők magas hőmérsékleten történő alkalmazhatóságát illetően, a jövőben a rendkívül magas mágneses mezők kerülnek az érdeklődés középpontjába.

 

Adatok a gyártó honlapján

Hegewald & Peschke