Beágyazás

A beágyazás két fontos pontja a könnyű kezelhetőség és az élmegtartás. Az élmegtartás egy képesség a minta széleinek a beágyazó anyagtól való elkülönítésére. A könnyű kezelhetőség a kézi polírozás illetve az automatapolírozó esetében is fennáll. Az élmegtartás kritikus pont, amikor a felület szerkezeti integritását, a hőkezelés hatékonyságát vagy a korróziós effektusokat értékeljük. Amikor eldönti, melyik beágyazó technikát választja, vegye figyelembe a minta méretét és alakját, a rész hőre és nyomásra való fogékonyságát, a rutinszerűen előkészítendő minták számát, és az időt, amit a feladat igényel.

 

Melegbeágyazás

A melegbeágyazás hőt és nyomást használ, hogy beágyazza a mintát a beágyazó anyagba. Ez a technika minimalizálja a zsugorodást, (ezáltal óvja és tartóssá teszi a széleket) ahogyan az előkészítés lépései során fellépő felületi hibákat is. Sok prés tartalmaz vezérelt hűtőciklust, hogy tovább fokozza a szélek megtartását, miközben csökkenti a teljes beágyazási ciklusidőt. Ennek eredményeképp a beágyazás méretben és alakban konzisztenssé, és könnyen címkézhetővé válik.

 

Hidegbeágyazás

Az epoxi és akril hidegbeágyazó anyagok használata akkor ajánlott, ha a beágyazni kívánt anyagok érzékenyek a magas hőre és nyomásra. Az epoxi beágyazó rendszerek jó fizikai tapadást, alacsony zsugorodást és kiváló beszűrődést biztosítanak a pórusokba és a repedésekbe. Az akril beágyazó rendszereket jellemzően rövid kötési ideje miatt választják. Színezőanyagok és töltőanyagok mindkét rendszerhez adhatók. A színezőanyagok növelik a pórusokat és kiemelik a felületet a közegek és a minta között. A vezetőképes kitöltőanyagok által a hidegbeágyazó rendszerek használhatóak SEM vizsgálatokban további feldolgozás nélkül. A vákuum rendszereket arra használják, hogy eltávolítsák az epoxi rendszerekbe vagy mintákba beszorult levegőt. Ez csökkenti vagy kiküszöböli a rést a minta/epoxi felületén, kitölti a minta pórusait epoxival és növeli az eredményeket.

Élettudományi anyagvizsgálatok

A beágyazó gépek használhatóak orvosbiológiai kutatási célokra is, használják implantátumok, csontok, fogászati kutatással foglalkozók a szövetek és beépülő fémek vizsgálatához.

Felhasználási terület:

- orvosbiológiában használatos fémek és azok különböző ötvözetei: Ti, TiN, platina, Ag, Au, Pt-10Ir, Co-28Cr-6Mo, rozsdamentes acél, kerámia, stb
- orvosbiológiában használatos elektronikai alkatrészek
- szövettan
- implantátumok vizsgálata
- fogászati kutatások
- állategészségügy

A vákuumos beágyazás porózus anyagok beágyazásakor elengedhetetlen. Ilyenek a felületszórt rétegek, és a legtöbb ásványi anyag. A gép kiszívja a levegőt a pórusokból, így helyére a finom beágyazó anyag keverék be tud folyni.