Csiszolás és polírozás

Csiszolás-polírozás

A csiszoló és polírozó lépések a metallográfiai előkészítésben rengeteg féle módon és kombinációban valósulhatnak meg. A legtöbb lépést egy olyan asztallapon elhelyezkedő készüléken végzik el, ami csiszolásra és polírozásra egyaránt alkalmazható. Vannak ezen kívül is rendszerek, amelyek kifejezetten csiszolásra használhatóak. Mindegyik módszernek az a célja, hogy egy végpolírozott, deformációtól mentes, elemzésre kész mintát készítsen elő.

A kezdeti abrazív méretnek olyan kicsinek kell lennie, amennyire lehet, de még elég nagynak ahhoz, hogy egy lapos felületet kaphassunk és minden vágási deformációt eltávolíthassunk róla. Minden azutáni lépésnek a lehető legkisebb deformációt szabad csak okoznia, amíg minden előző lépésből származó károsodást el nem távolítunk. A megfelelő kenés használata a teljes folyamat során segíteni fog minimalizálni a deformációt.

A csiszolásnál a felső anyagréteget kötött csiszolószemcsék (SiC, Al2O3, gyémánt vagy CBN) segítségével hordják le. A korszerű mintaelőkészítési módszerek célja, hogy az előkészítési lépések számát minimálisra csökkentsék, ill. a szilíciumkarbid csiszolópapírt nagyobb élettartamú csiszolóközeggel (rendszerint gyémánttárcsákkal) váltsák le. Ez sok anyagnál lehetséges is, de marad számos olyan alapanyag, amelynek csiszolására a szilíciumkarbid csiszolópapír a leghatékonyabb.

A darabolás utáni első lépést a lehető legfinomabb szemcsemérettel kell kezdeni. Ennek képesnek kell lennie a daraboláskor keletkező károk eltávolítására. Vizes darabológéppel vágott mintáknál a P180 … P320 szemcseméret elegendő. A szalagfűrésztől vagy hasonló darabolási eljárástól származó felületek durvább csiszolás alkalmazását követelik meg, ezt általában P80 és P120 közötti szemcsemérettel végzik. A rákövetkező csiszolási lépések az előzőnél egy‐két szemcsemérettel finomabbak legyenek.

A csiszolásnál is vízzel dolgozzunk, feltéve, hogy a mintánk vízre nem érzékeny. A nedves csiszolás csökkenti a felmelegedést, és gondoskodik a leválasztott anyag leöblítéséről. Minden csiszolási lépésnek el kell távolítania az előző deformációt, azonban saját maga is újakat hoz létre. A deformáció mélysége a szemcseméret finomodásával csökken. Szem előtt tartandó, hogy a lágy anyagok deformációja sokszorosa a keményekének.