EBSD és érzékeny minták metallográfiai előkészítése vibrációs polírozógéppel

EBSD és érzékeny minták metallográfiai előkészítése vibrációs polírozógéppel

Bizonyos felhasználásokhoz (elektronmikroszkópos- és polarizációs vizsgálat, összetett szövetszerkezetek, érzékeny felületek) a hagyományos mechanikai polírozással nem kapunk 100%-ban karcmentes felületet.

Ez a kiértékelés eredményét nagy mértékben befolyásolja. Visszaszórt elektron- diffrakciós, orientáció- ésszemcsehatár kutatásokhoz a Kikuchi- ábra karcmentes felületenagyon fontos:

 

Azonban bizonyos optikai mikroszkópos vizsgálatokhoz ahagyományos mechanikai- vagy elektrolitos polírozással, nem kapunk 100%-ban karcmentes felületet:

  

Pb-Sn mechanikai polírozással

 

A problémára van azonban megoldás:

Pb-Sn polírozva

CP Titán

 

A vibrációs polírozógép finom vízszintes rezgéssel ( 7200 kör/sec) polírozza az anyagot. A csiszolatot hagyományos mechanikai csiszolással előkészítjük kb. P 1200-ig, majd végpolírozzuk. Ez a finom előkészítés 30 min-től néhány óráig is tarthat az alapanyagtól függően.

A polírozó tálcára egyszerre kb. 18 beágyazott, vagy beágyazatlan mintát is helyezhetünk. A nyomóerőt a befogóra helyezett súlyok adják. A tálca levehető, így könnyen mosható és cserélhető rajta a polírkendő.