Kompakt célberendezés tisztaságvizsgálathoz

Kompakt célberendezés tisztaságvizsgálathoz

Az egyszerűen csak „Filters”-nek nevezett rendszer célja szűrők tisztaságának elemzése az ISO 16232 számú nemzetközi szabványban foglaltaknak megfelelően.

A tisztaságvizsgálat egyre fontosabb és elterjedtebb vizsgálati módszer az autóiparban. A vizsgálat legfőbb célja az alkatrészek gyártása során, a felületen megtapadt fémes és nem fémes részecskék detektálása, a szabvány alapján osztályba sorolásuk, ezek alapján pedig jelentés készítése. Fontos még az autóba épített különböző elektronikai alkatrészek műanyag házának vizsgálata, mert itt a szennyeződések rövidzárlathoz vezethetnek. A vizsgálatokat szabványosították, ilyenek az ISO 16232 és a VDA 19 a „Járművek folyadékkörében alkalmazott alkatrészek tisztasága”, vagy az ISO 4406 és a 4407 „Hidraulikaolajok tisztaságvizsgálata” szabványok.

A vizsgálat 2 lépésből áll: mintavétel, mely mosást és szűrést jelent, majd az értékelés és minősítés. „Filters” nevű rendszerünk a második lépést végzi el fénymikroszkópos módszerrel. A fénymikroszkópos módszer olyan berendezést igényel, amely motorikus asztalmozgatással és fókusszal, valamint a világos látóterű megvilágításon kívül polarizált fénnyel is rendelkezik. A szűrők speciális kialakításúak, legfontosabb tulajdonságuk a finomság, melyet a legkisebb detektálni kívánt szemcseméret függvényében kell megválasztani. A szűrőt speciális mintatartóba kell helyezni, a digitalizálás érdekében CCD kamerával és képelemző szoftverrel is rendelkeznünk kell.

 

A mérés 5 lépésből áll: mozaikképek készítése (mely végeztével a szoftver automatikusan összeilleszti azokat), képelemzés, befoglaló méretek és részecske típusok meghatározása, méretosztályokba sorolás, végezetül dokumentáció készítése, melyet a „Filters” szoftver automatikusan végrehajt a vállalati igényeknek testre szabhatóan.

Sok esetben szükség van a fémes és nem fémes vagy a szálszerű részecskék külön minősítésére. A fémes és nem fémes szennyeződések különválasztását a világos látómező és a polarizált fénnyel történő megvilágítás során végzi el a szoftver. A fémes szennyeződések a világos látótérben fényes, csillogó; míg a polarizált fénynél sötét színűek. A szálakat az alaktényező segítségével különíti el a szoftver.

Kérem tekintse meg “Filters” nevű rendszerünket az alábbi linken:

Filters tisztaságvizsgáló rendszer 

Egyedi árajánlatért forduljon hozzánk bizalommal!