Makro fotózás

Makrózás kompakt géppel

Az egyik legfontosabb tényező az objektív legközelebbi fókuszpontja. Ez az érték jelöli, hogy a gép érzékelőjétől (tehát nem az objektív frontlencséjétől) milyen messze lévő tárgyra képes ráfókuszálni, azaz a helyes élességet beállítani. Ez az érték manapság egyre kisebb (általában 2-10 cm), azaz a gyártók olyan objektívekkel szerelik a gépeket, amikkel akár közvetlenül az objektívünk frontlencséjénél lévő tárgyról is éles felvételt készíthetünk. 

Nagyon fontos dolog a fókusz helyes használata. A kompakt masinák autófókusza elég lassú és pontatlan ilyen helyzetekben. Természetesen próbálkozhatunk autofókusszal, de nem ez az javasolt megoldás. A manuális fókuszállás használ annál inkább.

Természetesen a makrofotózásnál is lényeges a helyes záridő használata, ami a témák többségénél minél rövidebb, annál jobb. Ha elég fény áll rendelkezésünkre, ha elég rövid záridőt tudunk használni, akkor lehetőségünk van az objektív lerekeszelésére. Ez a kompakt gépek esetében nem olyan lényeges, hiszen az apró képérzékelő miatt a kompakt masinák objektívjei jóval nagyobb mélységélességgel bírnak a cserélhető objektívekkel szemben. Extrém nagyításoknál a kompakt gépekkel is előfordulhat azonban, hogy lerekeszeléssel elérhető plusz mélységélességre lesz szükségünk. Ráadásul az minden objektívre igaz, hogy közepes rekesznél rajzolják a legrészletesebb képet, így, ha tehetjük, érdemes közepes rekeszértéket használni a makrofotózásnál is.

/sg.hu/ 

 

Minták maratása a makro fotózást megelőzően

Általánosságban mikrovizsgálatoknál a maratás legyen gyengébb, míg makrovizsgálatokhoz erősebb maratás szükséges.

 

Fényképezőgépek

Canon digitális fényképezőgépek széles skáláját ajánljuk (kompakt és tükörreflexes) és megoldjuk mikroszkópjához történő csatlakoztatását is. A Canon  fényképezőgépek együtt működnek az általunk forgalmazott Imagic képfeldolgozó szoftver élő kép fukciójával. Elsősorban ezért forgalmazzuk ezeket a készülékeket, de sok év pozitív tapasztalata is mellettük szól.

Mikroszkóp szervizünk bármilyen korú és gyártmányú mikroszkópra, felmérés után, el tudja készíteni a csatlakozót.

  

Makro állványok

A fotóállványok különböző méretű asztallappal, fényforrással és állvánnyal rendelhetők. Minden típusú fényképezőgép és CCD kamera csatlakoztatható a fejre.

Kaiser RS1 fotóállvány rendszer:

  • RS1 fotóállvány
  • Skálázott asztallap 450x28x500mm, h=105mm, max. 3kg
  • Halogén megvilágítás 2db, külön kapcsolható, 2x300Watt, 3200K
  • Nappali fluoreszcens megvilágítás, 2db, külön kapcsolható, 4x55Watt, 5400K

   

 

Kaiser RS2 fotóállvány rendszer: 

  • RS2 fotóállvány
  • Skálázott asztallap 400x25x500mm, h=760mm, max. 1,5kg
  • Nappali fluoreszcens megvilágítás – 2x18Watt, 6400K

 

 

Mélységélesség

Mélységélességnek a leképezett térnek az élesre állított tárgysík előtt és mögött fekvő azon területét nevezik, ami még ennek ellenére (elég) élesen képeződik le. A mélységélesség a mikroszkópiában és a makrofényképezésben kizárólag a leképezés méretarányától és az apertúrától függ. Minél nagyobb a leképezés méretaránya adott apertúránál, vagy minél nagyobb az apertúra adott leképezési méretaránynál, annál kisebb a mélységélesség. Nagyobb nagyításoknál csupán néhány ezredmilliméter. A mélységélesség az egyenetlen mintáknál gyorsan észlelhető. Ez is egy ok, amiért a mintákat csak gyengén maratják. A df mélységélesség levezetése:


n a fény törésmutatója a minta és az objektív között (n ~ 1,0 levegő esetén), λ a fény hullámhossza, NA a numerikus apertúra. Az NA emelkedésével a mélységélesség csökken.

 

Képarchiválás és -elemzés

A képek és a képek leírásai az anyagvizsgálat, valamint a minőségbiztosítás lényeges elemei. A káresemények vizsgálatának területén szükség van rá, hogy a képdokumentáció a makroszkópos képektől egészen a mikroszkópos képekig folytonos legyen.

 

Képadatok rögzítése

A digitális kamerák USB, Firewire vagy GigE csatlakozón át közvetlenül összekapcsolhatók a számítógéppel. Az így létrehozott makroszkópos vagy mikroszkópos képek valós időben optimalizálhatók. A kép felbontása lényegében a képforrástól, a mikroszkóptól, a makroszkóptól és egyéb kapcsolódó jellemzőktől függ.