Petrográfia

Geológiai minták előkészítésekor a mintaelőkészítés két fajtáját különböztetjük meg: a vékonycsiszolatokat és a beágyazott mintákat. A vékonycsiszolatokat normál esetben kb. 30 μm vastag mintaként polarizált fénnyel történő átvilágítással elemzik a mikroszkóp alatt. A beágyazott mintákat rávilágítással vizsgálják. Ezek esetében lényegében homályos (opak) érc, szén vagy ásványmintákról van szó.

A legtöbb geológiai minta csoportosítható a keménysége és vízzel szembeni érzékenysége alapján. A Mohs keménység 1 és 10 közötti keménységi fokra van felosztva, és a legelterjedtebb módszer az ásványok keménységének megadására. Definíciója szerint a keményebb anyagok képesek mindegyik, a skálán alacsonyabb besorolást kapott anyag megkarcolására.

Különösen óvatosan kell eljárni a vízre érzékeny anyagok előkészítésekor. Ezek egyebek mellett erodálódhatnak (föld), megduzzadhatnak (agyag és vályog), reakcióba léphetnek (sók) vagy gyorsabban reagálhatnak (cement).

A táblázat a legtöbb vízre érzéketlen, különböző keménységű ásványhoz való általános módszert tartalmaz. A vízre érzékeny anyagok hasonlóan preparálhatók, azonban a vizet leppelőolajjal vagy glikollal kell kiváltani a csiszolási lépéseknél. A 9μm-es és 3μm-es polírozáshoz gyémántpaszta (kenőanyagként leppelőolajjal) vagy olaj alapú szuszpenzió alkalmazható. A végpolírozáshoz 0,05μm-es alumíniumoxid por ajánlott, propilénglikol és alkohol 50: 50 arányú keverékében.

Komplett megoldást kínálunk ércek és ásványok előkészítéséhez akár vékonyszeleteléshez, akár tömeges beágyazáshoz, akár fennmaradó ásványi porhoz. Minden előkészítési mód az anyag típusától és a vizsgálati módszertől függ, és megfelelő mintaszeleteléssel és beágyazással kezdődik.

A nagyobb kőzetekből kisebb darabok leválasztására különböző darabológépeket, petrográfiai vékonycsiszolatok előkészítésére pedig petrográfiai precíziós vágó-csiszológépeket tudunk ajánlani.