Rezgő polírozás megszámolhatatlan felhasználási területre

Rezgő polírozás megszámolhatatlan felhasználási területre

A Vibromet 2 vibrációs polírozógép széles körben alkalmazható mikro- és nanoszerkezetek előkészítésekor, vizsgálatakor.

A Vibromet 2 vibrációs polírozógép széles körben alkalmazható mikro- és nanoszerkezetek előkészítésekor, vizsgálatakor. Fémek és ötvözeteik, kerámiák, ásványok és elektronikai alkatrészek karc és feszültségmentesen készíthetők elő, a tökéletes sík felület megtartása mellett.

Felhasználási területek

     1.    Visszaszórt  elektron-diffrakciós vizsgálat: EBSD

Pásztázó elektron mikroszkóppal a minta szemcséinek orientációjára, a szemcsehatárok tulajdonságaira, a fázisok milyenségére, ill. az egyes szemcséken belüli deformációra lehet következtetni.

A minta előkészítése különösen kritikus ennél a vizsgálatnál, mert a mérés alapjául szolgáló Kikuchi ábra vonalainak láthatóvá tétele elengedhetetlen a megbízható analízis elvégzéséhez.

 

 

 

 

 

 

SEM felvétel megfelelően előkészített mintáról

Mikroszkópi kép

SEM felvétel gyengén előkészített

mintáról

 

 

Több módszer ismert a minták EBSD-méréshez történő előkészítéséhez: mechanikai

polírozás, elektrolitikus polírozás, kémiai maratás, ionmaratás, vezető anyaggal történő bevonatolás (nem vezető anyag esetében), vagy ezek kombinációja és többszöri ismétlése. Azonban ez nem csak idő és anyagköltséges megoldás, de vannak olyan anyagok, melyeknél nem vezet eredményre. Ilyen esetekben nyújt megoldást a rezgő polírozógép használata. Az előkészítés utolsó fázisában általában 0,06µm kolloid-szilika szuszpenzióval 20-60 percig folytatjuk a polírozást.

 

      2.    Elektronikai alkatrészek vizsgálata

Az elektronikai iparban használt alacsony olvadáspontú fémek, nemesfémek és egyéb puha anyagok karcmentes előkészítése is problémát okozhat. Forraszanyagok rezgőpolírozóval történő előkészítése teljesen karc- és elkenődésmentes, oxid mentes eredményez, elektrolitikus polírozás, vagy ionmaratás nélkül .

 

Mikroszkópi kép mechanikai polírozást követően Mikroszkópi kép rezgőpolírozást követően

 

      3.    Nanokeménység mérés

A sík, egyenletes, karcmentes csiszolat a nano tartományban különösen elengedhetetlen Egy bronz minta 4 különböző módszerrel előkészített felületén végeztünk összehasonlított méréseket. Az első 3 mintánál a hagyományos mechanikai polírozást végeztünk, a kék színnel jelzett minta készült rezgő polírozóval és 0,06µm kolloid-szilika szuszpenzióval végpolírozva.  Jól látható a mérés ismételhetősége ennél a mintánál a legjobb még a legkisebb nyomóerő esetén is.

 

A bemutatott példákon túl szinte bármilyen anyag előkészítésekor jó eredménnyel és viszonylag gyorsan használható ez a fajta polírozás. Amennyiben van olyan mintája, mely előkészítése gondot okoz tegyen egy próbát, küldje el mintáját és mi megtaláljuk a megoldást.