Vágás

A minta előkészítése a mikroszerkezeti vizsgálathoz magába foglal egy sor műveletet, az egyszerűség és a siker mind-mind az előző lépésen múlik. Az első vágás határoz meg minden későbbi lépést és a hatás lehet ártalmas, ha túl sok kárt okozott a vágási folyamat során. Egyes esetekben nagyon nagy részeket vágnak le eredetileg fűrésszel, plazmavágóval vagy szalagfűrésszel, majd újravágják abrazív vagy precíziós vágógéppel. A megfelelő gépválasztás és technika minimalizálja a deformálódást. A legfontosabb komponense a vágási technikának a vágandó rész szilárd és stabil rögzítése. Ha a satu laza vagy nincs megfelelően rögzítve, a vágás elakadhat, az abrazív tárcsa megsérülhet vagy a vágandó rész is deformálódhat.

Precíziós vágógépek

Amikor kicsi, finom vagy extrém kemény anyagokat szeretnénk szeletelni, precíziós vágásra van szükség. Ezek a tárcsák elsősorban vékony, fémes kötésű gyémánt pengék, amelyek pontosabb vágást tesznek lehetővé, kevesebb az anyagveszteség (vágási rés) és kevesebb az okozott deformáció. Nagyon vékony abrazív tárcsák a nagyobb modelleken is használhatóak. A tárcsa kiválasztását az anyag típusa határozza meg. A cél, hogy megtaláljuk azt a tárcsát, ami megteremti a legmegfelelőbb felületet, miközben megfelelő vágási időt biztosít az üzemeltető számára. Az optimális vágási idő és minimális deformálódás érdekében fontos bőséges hűtőfolyadékot használni. Ez biztosítja a megfelelő hűtőfolyadékot, hogy hidegen tartsa a mintát és a tárcsát, hogy eltávolítsa a törmeléket a vágási területről, és lehetővé teszi a vágási eszköznek, hogy a legjobb vágási folyamatot biztosítsa.

 

Abrazív vágógépek

A mikroszerkezeti elemző laborokban leggyakrabban használt vágóeszköz az abrazív vágógép. A megfelelő tárcsa egy adott alkalmazásra való kiválasztásánál (beleértve az abrazív típust) a méret, kötőszilárdság és a teljes tárcsavastagság a fontos tényezők ahhoz, hogy a jó vágás megvalósuljon. Ezen kívül az abrazív vágást bőséges hűtőfolyadékáramlás biztosításával kell elvégezni, amely magában foglalja a korrózióvédelmet és a kenést is. A helyes technika minimalizálja a felületi sérülést és megfelelő vágási arányt biztosít. Több különböző abrazív vágógép, kiegészítő és fogyóeszköz érhető el. Az abrazív vágógép kiválasztása során figyelembe kell venni a vágni kívánt minták méretét, mennyiségét és a különböző alkatrészeket.

Minél keményebb a darabolandó anyag, annál lágyabbnak kell lennie a darabolótárcsa kötőanyagának.

 

 

Élettudományi anyagvizsgálatok

A mintaelőkészítő berendezések széles körben használhatóak orvosbiológiai kutatási célokra is, implantátumok, csontok, fogászati kutatással foglalkozók a szövetek és beépülő fémek vizsgálatához.

A vágógépekhez külön gyémánt vágótárcsák léteznek ezen alapanyagok elvágásához. A csiszolás-polírozás során pedig az általánosan használatos alapanyagokat használják.

Felhasználási terület:

- orvosbiológiában használatos fémek és azok különböző ötvözetei: Ti, TiN, platina, Ag, Au, Pt-10Ir, Co-28Cr-6Mo, rozsdamentes acél, kerámia, stb
- orvosbiológiában használatos elektronikai alkatrészek
- szövettan
- implantátumok vizsgálata
- fogászati kutatások
- állategészségügy