Ipari CT berendezések

Autóipari alkatrészek vizsgálata

Az YXLON hagyományos ipari röntgensugaras és CT rendszereket széles körben használják az autóipar minőségbiztosítási és fejlesztési folyamataiban. A CT-vizsgálat létfontosságú szereppel bír az autóipari alkatrészek minőség-ellenőrzésében, hiszen az alkatrészeket folyamatosan ellenőrizni kell, hogy megfelelnek-e a szerkezeti követelményeknek és a biztonsági előírásoknak.

Gumiabroncsok és keréktárcsák vizsgálata

Az YXLON CT rendszerek többek között gumiabroncsok, valamint kompozit gumi és gumikeverékek vizsgálatára is kiválóan alkalmasak. A gyártási folyamat végén történő hibakeresés során az idegen tárgyak, az erősítés hibái és a levegő zárványok megbízhatóan kimutathatók az YXLON rendszerek segítségével.

Keréktárcsák, felnik vizsgálata

Az YXLON ipari röntgenrendszerekkel az ötvözetekből készült felnik gyártása is szorosan figyelemmel kísérhető a minőségi és a biztonsági előírások betartása érdekében, kizárva azokat a hibákat, amelyek veszélyeztethetik a keréktárcsa szerkezeti integritását az élettartama alatt.

 • Légbuborékok és klasztereződés felismerése az anyagban
 • Idegen testek felderítése
 • A kész kerék felszíni repedéseinek megelőzése
 • Mikroporozitások ellenőrzése

Olvassa el cikkünket a gumiabroncsok és keréktárcsák CT- és röntgenvizsgálatáról!

 

Szenzorok és elektromechanikus alkatrészek vizsgálata

A műanyag fröccsöntött vagy kapszulázott alkatrészek egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az autóiparban is a kisebb, könnyebb és kompaktabb, költséghatékonyabb gyártási igények miatt. A mechanika és az elektronika összefonódása által az elektromechanikus alkatrészek is számos alkalmazásban használhatók.

Az YXLON ipari röntgensugaras és CT rendszerek vizsgálják és értékelik a csatlakozásokat, érintkezéseket, hegesztéseket, illesztéseket, kötéseket, tokozatokat, szigeteléseket, összeszereléseket. Lehetőség van továbbá félvezető alkatrészek és elektronikus eszközök (forraszkötések) ellenőrzésére anélkül, hogy szét kellene szedni az eszközt.

Kapcsolódó cikkünk: Spirális szkennelés csúcstechnológiás CT átvilágító rendszerrel

 

Kutatás-fejlesztés

A kutatás-fejlesztés széles spektrumára a röntgenvizsgálatnak is ki kell terjednie, hiszen az alkalmazási terület változatos méretű és anyagú objektumok vizsgálatát igényli. Mivel az YXLON CT rendszerei egyszerre rendkívül specifikusak és sokoldalúak, segítségükkel minden vizsgálati problémára felkészülhetünk.

Kultúra, restauráció, régészet

Román stílusú Jupiter oszloppillér restaurálása

Bronzkori aranykincs feltárása

 

Anyagtudomány

Az anyagtudomány rendkívül széles alkalmazási területet fed le, és a képalkotás nagymértékben függ az anyagtípustól. Az YXLON CT rendszerek sokféle röntgenvizsgálatnál alkalmazhatók.

Betonvizsgálat

A beton CT-vizsgálatával az anyag keveredése és annak eloszlása ellenőrizhető.

Szénszál erősítésű polimer (CFRP – Carbon Fiber Reinforced Plastic)

A CFRP alkatrészek könnyűek és merevek, de nem könnyű őket tökéletes minőségben előállítani. A CFRP esetében a rostok irányának vizsgálata a legfontosabb a minőségellenőrzés szempontjából. Habár a CFRP szénszálak nagyon vékonyak (~ 5μm – 10μm), az egyes szálak felbontására nincs szükség a szálorientáció meghatározásához. A szürkeárnyalat elegendő ahhoz, hogy megbízható legyen az elemzés.

Üvegszál erősítésű polimer (GFRP – Glass Fiber Reinforced Plastic)

A GFRP jól látható, mivel az üvegszálak öt-tízszer vastagabbak a szénszálaknál, így a szálorientáció is pontosabban definiálható.

 

Földtan

Porózus anyag (talaj) vizsgálata

Kő- és sziklaelemzés

Biológiai alkalmazás

A természettudományi múzeumokban gyakran használják a YXLON CT rendszereket állati tetemek, illetve állati csontvázak vizsgálatára – gyakran ritka állatok esetében. A biológusok és paleontológusok világszerte röntgensugaras vizsgálatokból származó részletes adatokat oszthatnak meg egymással, különös tekintettel azokra az állatokra, amelyek exportja a vámjogi szabályozások miatt korlátozott lehet.

Olvasson bővebben a kutatás-fejlesztés szektorhoz kapcsolódó bővebb alkalmazási lehetőségekről!

 

Metrológia

A YXLON nagy pontosságú CT rendszerei a méréstechnikai alkalmazások során precíz adatokat szolgáltatnak a pontos felület-meghatározáshoz, a megbízható eredmények hozzájárulnak a növekvő termelékenységhez és az időtálló minőségbiztosításhoz.

Az YXLON CT metrológia lehetővé teszi a bonyolult struktúrák pontos, roncsolásmentes mérését egy optimalizált képalkotó láncon keresztül, amely az optikai vagy tapintásos eszközökkel nem elérhető. Az YXLON CT metrológiai rendszer jellemzői:

 • Hőmérséklet szabályozás és kompenzáció
 • A röntgencsövek stabil fókuszpontja (vízhűtés)
 • Pontos mintapozicionálás Heidenhain jeladókkal
 • Optimális képminőség (kibővített kalibrálás)
 • Szubvoxeles felületi meghatározási módszer

Autóipari mérések

Az autóiparban alkalmazott fröccsöntés olyan gyártási technika, amelyben az, hogy az YXLON technológia képes a belső szerkezetek roncsolásmentes mérésére, abszolút kifizetődő, segít a gyors munkafolyamat létrehozásában, időt és pénzt takarít meg.

Az öntött alkatrészek CT-vizsgálata átfogó megoldást kínál, mivel rendkívül pontos felszíni közelítést biztosít, amikor utólagosan elvégzi a visszafejtést a szerszám korrekcióhoz.

Repülőgépipar

A legfrissebb repülőgép hajtóművek –melyek INCONEL nikkelalapú ötvözetből készültek– célja az üzemanyag-fogyasztás csökkentése és a motor hatékonyabbá tétele. Az ilyen típusú öntés komplex hűtőcsatornákat és belső üregeket igényel, amelyek nem teszik lehetővé a hagyományos ultrahangos, roncsolásmentes módszerek használatát. A CT az egyetlen olyan roncsolásmentes módszer, amely képes a belső falak mérésére az öntési folyamat során esetlegesen bekövetkező mag-eltolódások azonosítása érdekében.

Öntödék

Az YXLON CT metrológia segít optimalizálni az öntödei folyamatláncot, és biztosítja a legbonyolultabb belső szerkezetek mérését is. Az ipari szabványoknak megfelelő megbízható eredmények olyan hozzáadott értékeket biztosítanak a minőségbiztosításhoz, mint pl. az optimális ciklusidő az öntött alkatrészek selejtezéséhez, a tényleges/névleges összehasonlítás, a geometriai méretezés és tűrésezés, a falvastagság mérés és az éltávolság számítás.

Olvasson bővebben a metrológiai CT-vizsgálatokról és tekintse meg kapcsolódó termékeinket! 

 

Öntött alkatrészek vizsgálata

Ipari CT- és röntgenrendszerekkel vizsgál­hatók a tipikus öntési hibák: hőrepedések, porozitás, pórusok, buborékok, méretbeli változások és zárványok.

A röntgenvizsgálat lehetőséget nyújt öntött autóipari alkatrészek (pl. kipufogó fojtószelep, hengerfej, dugattyúk, fékszerelvények, motorblokkok, alvázalkatrészek) porozitásának vizsgálatára, a belső szerkezetek geometriai mérése, falvastagság mérésre.

Olvassa el teljes cikkünket a fémöntvények vizsgálatáról!

 

Hegesztési varratok

A hegesztési minőség biztosítása számos alkalmazásban és iparban, például a repülőgépiparban, az erőművekben, a hajóépítésben és a kazán csatlakozások esetében kulcsfontosságú. Az YXLON roncsolásmentes vizsgálati megoldások széles skáláját kínálja hordozható és telepített röntgensugaras, illetve CT berendezéseivel.

A csőszakaszok hosszanti és spirális hegesztési varratainak ellenőrzése

Bár a röntgenvizsgálat a csővezetékek roncsolásmentes vizsgálatában egyéb technológiákkal (ultrahanggal) versenyez, a radiográfia képalkotó technológiája meghatározó előnyt biztosít.

Az automatizált hegesztési folyamatok fejlett technológiája ellenére még előfordulhatnak hegesztési rendellenességek. A DIN EN ISO 6520 szabványnak megfelelő YXLON Pipe Kit segítségével felismerhetők a következő hibajelenségek: pórusok, kötési hibák, elégtelen teljes beolvadású varrat.

Más technológiákkal ellentétben az olyan bonyolult területek, mint pl. a csővégek is bizalommal vizsgálhatók röntgensugárzással. Ezenkívül röntgenes ellenőrzést is tartalmazó vizsgálatokat gyakran írnak elő biztonsági okokból a hegesztés bizonyos területein – például összekapcsolt spirálhegesztett szakaszok esetében. Legyen szó röntgenfilm vagy digitális síkdetektor használatáról, illetve szoftveres képjavításról; a röntgensugaras rendszerek sikeresen bevezetésre kerültek a minőségbiztosítási folyamatokba mind a csővezetékek gyártása közbeni vizsgálatokhoz, mind a hegesztési minták helyszíni ellenőrzéséhez teljes körű vizsgálat céljából.

A röntgensugaras képalkotó technológiának köszönhetően a hegesztett kötések minősége a gyártás során is jól dokumentálható – pl. a vizsgálatról készített videofelvételekkel mozgókép formájában. A hibákat a YXLON HDR-Inspect szoftveres szűrő segítségével jobban és gyorsabban észlelhetjük.

 

Elektronika

Az elektronikai alkatrészeket egyre inkább miniatürizálják. A nagy felbontású és nagy nagyítású YXLON ipari röntgensugaras és számítógépes tomográfiai (CT) ellenőrző rendszerek biztosítják az elektronikai kábelek, vezetékek, csatlakozók, félvezető eszközök, az ostyaszerkezet, SMD, PCB és IGBT alkatrészek roncsolásmentes hibaelemzését a legnagyobb felbontásban, 3D-ben.

Olvassa el  cikkünket Az IGBT hibamechanizmusok kapcsolata a porozitással címmel!

 

Az elektronikai alkalmazási területhez kapcsolódó cikksorozatunk:

Új röntgentechnológiák az elektronikai ipar szolgálatában

Milyen röntgencsövet használjunk az elektronikai iparban?

A röntgenvizsgálatok kihívásai a mikroelektronikában

 

Repülőgépipar

Az YXLON ipari röntgensugaras és CT rendszerek célja, hogy megfeleljenek a legkritikusabb repülőgépipari, biztonságtechnikai szabványoknak, és biztosítsák a repülőgép alkatrészek és anyagok biztonságos és megbízható ellenőrzését legyen szó turbina lapátokról, öntött alkatrészekről, kompozitokról, vagy akár légcsatornák és csövek vizsgálatáról.

Turbina lapátok

A turbinalapátok minőségi specifikációi a repülőgépiparban nagyon szigorúak. Ugyanakkor a turbinalapát tervezésének összetettségével a hatékonyság maximalizálására törekszenek. Ez az ipari röntgenvizsgálatot feltétlenül szükségessé teszi a gyártás során a következő területeken:

 • Repedések, zárványok vagy korrózió észlelése
 • A falvastagság mérése vagy a hűtési furatok helyének megerősítése
 • A viasz- vagy kerámia öntőformák ellenőrzése a gyártási hibák elkerülése érdekében

Olvasson bővebben a repülőgépipari CT-vizsgálatokról!

 

Kérdés, érdeklődés esetén keresse bizalommal szakterületi üzletkötőnket!

Kapcsolat: Kelenföldi Brigitta

Elérhetőségek: 06 1 420 5883, illetve info@grimas.hu