Közép-Európa egyetlen CT-röntgene anyagokat vizsgál

Közép-Európa egyetlen CT-röntgene anyagokat vizsgál

Működésbe állt a győri Széchenyi István Egyetemen Közép-Európa egyetlen CT-röntgene, Németországban is mindössze pár darab található.

A Grimas Kft. által sikeresen leszállított anyagvizsgáló eszközt több mint ötven szakmabeli érdeklődő csodálta meg az egyetem laboratóriumában, értéke 250 millió forint.

A győri Széchenyi István Egyetem Anyagismereti és Járműgyártási Tanszéke pályázati támogatással korszerű laboratóriumi eszközöket, roncsolásmentes anyagvizsgáló berendezéseket szerzett be, ezek szakmai bemutatója népes szakértői közönséget vonzott.

A 300 milliós eszközfejlesztés legkülönösebb darabja az a CT-röntgen, amely belelát az anyag belsejébe is. Úgy tudnak a segítségével szerkezeteket vizsgálni és ellenőrizni, hogy nem kell alkatrészekre szedni az adott tárgyat, hanem egyben tudják vizsgálni.

Czinege Imre professzor a fejlesztésekről beszélt.

A fejlesztések hátteréről dr. Czinege Imre professzor, az egyetem korábbi rektora adott áttekintést a hallgatóságnak.  Egyebek mellett elmondta: A TIOP 1.3.1. projekt keretében a megújuló Széchenyi István Egyetem eddigi legnagyobb vállalkozása az az infrastruktúrafejlesztési beruházás, amelynek keretében két új épülettel gazdagodik a győri kampusz, milliárdos nagyságrendű eszközfejlesztés valósul meg a laborokban, s kapcsolódó beruházásként megújul az intézmény hallgatói és oktatói kulturális centruma.

Ennek részeként szerezték be a roncsolásmentes anyagvizsgálati eszközöket. A CT-röntgenen kívül bemutatták a fázisvezérelt ultrahang vizsgáló berendezést, valamint az örvényáramú vizsgáló berendezést is.

Az egyetem a nyugat európai áraknál lényegesen kedvezőbb áron végez vizsgálatokat külső megrendelőknek, így az oktatási célú felhasználás mellett pénzt is termel a kampusznak. Az eszközöket a Grimas Ipari Kereskedelmi Kft. szállította a győri egyetemnek, s képviselőik ott voltak a bemutatón is.


Az eszközök pontos leírása:

CT röntgen vizsgáló berendezés, típus: YXLON Y.CT Modular, a munkadarab tömege 120 kg, átmérő x magasság: 800 x 800 mm. A CT lineáris detektor térbeli felbontóképessége < 300 µm a CT sík panelnél ez < 7 LP/mm 450 kV-nál. Alkalmazás: hegesztett varratok vizsgálata, nagy kiterjedésű alumínium és vasöntvényeknél, 3D CAD modell alkotás.

Fázisvezérelt ultrahang vizsgáló berendezés, típus: Olympus Omni Scan M, hagyományos és fázisvezérelt üzemmóddal.

Örvényáramú vizsgáló berendezés, típus: Foerster Magnatest ECM, magnetoinduktív módban a frekvencia 2-128 kHz, örvényáramúban 1-3 MHz.

Mágneses repedésvizsgáló berendezés, típus: TIEDE Ferrotest, effektív áramerősség 2000 A, vizsgálható hossz: 400 mm.

forrás:   http://www.autopro.hu/egyetem/szechenyi-istvan-egyetem/ct-rontgen-szechenyi-egyetem-sze/901/