Magnetoinduktív vizsgálatok

Magnetoinduktív vizsgálatok

A magnetoinduktív vizsgálatok alkatrészek ellenőrzésére, anyag- és szövetszerkezeti vizsgálatára alkalmazhatók.

Mágnes indukciós vizsgálat

Az egyik legegyszerűbb vizsgálati eset a hőkezelt és hőkezeletlen alkatrészek szétválasztása. Ilyen esetre láthatunk példát az 1. ábrán. Bonyolultabb és körültekintőbb beállítást igényel például egy adott rétegvastagságban adott keménységű réteg létrejöttének (EHT) ellenőrzése. Ha ezt pontosan figyelemmel kell kísérni, akkor megfelelő felbontással több beállító etalont kell létrehozni. A 2. ábrán egy ilyen vizsgálati sorozatot mutatunk be. Jól látható, hogy az egyes rétegvastagságok szorosan követik egymást, és a trend jól megállapítható, a létrehozott csoportok irányultsága egyértelmű.

1. Ábra:  A különböző frekvenciákon különböző mértékű eltéréseket regisztrálhatunk, amely alapján kiválasztható az optimális vizsgálati frekvencia (2. és 3. kép)

 

2. Ábra: Azonos alkatrész, különböző mélységű rétegek hőkezelve (a-f csoportok)

 

Magát a módszer alapelvét a kék hátterű főkép mutatja. A vizsgálatot két egybeépített tekerccsel végezzük, amelyek közül az egyiket váltóárammal gerjesztjük, a másikon az indukált áram eltérését mérjük. A különféle, alkatrészhez illeszkedő tekercskialakításokról az alábbi linkek között található erre vonatkozó cikkünkben olvashat.

 

Magnetoinduktív örvényáramos anyagvizsgáló berendezéseink:

FOERSTER MAGNATEST D

FOERSTER MAGNATEST ECM

FOERSTER MAGNATEST ECM Compact Edition (CE)

 

MAGNA-GATE szortírozó kapu

 

MAGNATEST vizsgálótekercsek és vizsgálószondák

 

PC szoftver – EddyAssist

 

Képgaléria (kattintson a képekre)

Elérhető dokumentumok