Az OXFORD brand, és ami mögötte van

Az OXFORD brand, és ami mögötte van

Ismerje meg közelebbről beszállítóinkat! A cikkből mindent megtudhat az OXFORD Instruments profiljáról, történelméről és küldetéséről.

Oxford Instruments

Az Oxford Instruments részvénytársaság egy gyártó és kutató vállalat az Egyesült Királyságban, amely eszközöket és rendszereket tervez és gyárt az ipar és a kutatás-fejlesztés számára. A cég központi irodája Angliában, Abingdon városában található, emellett az Egyesült Királyságban, az USA-ban, Európában és Ázsiában is vannak még irodái. A Londoni Értéktőzsdén is jegyzik.

Oxford Instruments telephelyek

Történelem

A vállalatot Sir Martin Wood alapította 1959-ben felesége, Audrey segítségével. Szupravezető mágneseket gyártottak tudományos kutatási területre, saját kerti fészerükben, Oxfordban. Ez volt az első olyan jelentős kereskedelmi cég, amely az Oxford Egyetemből vált ki, és az első olyan, amit a Londoni Értéktőzsde is jegyzett 1983-ban.

Úttörő szerepe volt a mágneses rezonanciás képalkotásban, hiszen elsőként biztosított szupravezető mágneseket erre a célra. Az első kereskedelmi MRI teljes test szkennert az Osney Mead-i gyárukban gyártották Oxfordban 1980-ban a londoni Hammersmith Kórház számára.

Az Oxford Instruments eredeti Osney Mead épülete Nyugat-Oxfordban, ma már templomként működik

Az Oxford Instruments nem szerette volna kisajátítani ezeket a nagy jelentőségű találmányokat, ezért jogdíjmentes engedélyt adott a Philipsnek és a General Electricnek, miközben a közös vállalkozást alapítottak a Siemens-szel 1989-ben, amit 2004-ben szüntettek meg.

 

A Siemens kapcsolat

Állami vállalatként jól indult az élet, és négy évig az értékesítés és a nyereség is növekedett. De az Oxford mágnes technológia (OMT) magasan profitáló területe, az MRI, már fenntarthatatlanul magas arányban volt jelen az MRI mágnesek világpiacán. A nyolcvanas évek végén az OMT elvesztette a legnagyobb ügyfelét, a General Electricet, aki már házon belül oldotta meg a gyártást. A megoldás 1989-ben érkezett, egy másik nagy ügyfél, a Siemens és az Oxford Instruments közötti megállapodás formájában, ami egy közös vállalat megalapítását eredményezte. A következő öt évben az OMT törekedett a „folyamatos fejlesztésre” és ahogyan Audrey Wood megjegyzi: „az átalakulás lélegzetelállító volt”.

2003-ra az értékesítés elérte a 231 miilió fontot. Aztán 2003 novemberében az Oxford beleegyezett, hogy eladja az OMT 49%-os részesedését a Siemensnek 9 miilió fontért, így a Siemens az OMT teljes tulajdonú leányvállalatává vált.

Az évek során az Oxford országosan is elismertté vált, 1967 és 1986 között hatszor is elnyerte a Qeen’s Award díjat, és azóta is több alkalommal. Emellett a cég számos nemzetközi díjat is kapott, az innováció, export és technológia területén elért eredményeikért. Martin Wood-ot 1986-ban lovaggá ütötték, 1987-ben a Royal Society ösztöndíjasának választották, és nyolc brit egyetemen kapott tiszteletbeli fokozatot.

Sir Martin jelenleg tiszteletbeli elnöke az Oxford Instrumentsnek, nagyköveti szerepben. Ő és felesége ma már nem kulcsszereplők, de a fentiek még korántsem fedik le a teljes Wood-sztorit.

Sir Martin Wood és felesége, Audrey

 

Termékcsoportok

Az Oxford Instruments célja, hogy folytassa a felelős fejlesztést és a világ mélyebb megértését a tudományon és technológián keresztül.

Az Oxford Egyetemről egyik elsőként kiváló kereskedelmi vállalatként ez az elképzelés áll az üzlet középpontjában már 50 éve. Az innováció célja a tudomány felhasználása világszínvonalú termékek gyártásához, melyek támogatják a kutatást és az ipart, és segítséget nyújtanak a 21. század nagy kihívásainak teljesítésében.

 

Tevékenységek

  • Nanoanalízis – röntgen mikroanalízis rendszerek és gáz befecskendező rendszerek anyagok előkészítéséhez és jellemzéséhez szükséges elektron és ion sugaras mikroszkópokhoz
  • Röntgentechnológia – az ipar és az űrtechnológia számára
  • Plazmatechonológia – eszközök és élenjáró eljárások mikro- és nanoszerkezetek tervezéséhez. Termékeiket használják a félvezetők, nagy erejű LED-ek és fotovoltaikus cellák kutatásához és gyártásához
  • Nanotechnológia – alacsony hőmérsékleten és erős mágneses mezőben történő mérésekhez szükséges minta környezet létrehozása
  • Szupravezető technológia – alacsony hőmérsékletű szupravezető huzalok gyártása
  • Austin Scientific Instruments – krioszivattyúk és hélium kompresszorok gyártása, javítása és felújítása a félvezető ipar számára
  • Egészségügy – szerviz és támogatási hálózat, világszerte irodákkal és képviselőkkel. Speciális MRI szerviz részleggel
  • Andor Technology – Fénymérő megoldások és tudományos digitális kamerák fejlesztése és gyártása
  • Asylum Research – Atomi mikroszkópok (AFM) bio- és anyagtudományi kutatásokhoz
  • Ipari anyagvizsgálatok – elemanalízis röntgen-fluoreszcencia (XRF) és optikai emissziós spektroszkópia (OES) technológiával, illetve bevonat vastagság mérése XRF technológiával. Kézi XRF analizátora, az X-MET fémek azonosítására, RoHS megfelelőségi vizsgálatra, PMI, festék ólomtartalmának kimutatására és gipszkarton vizsgálatra alkalmas. Az OES termékskála termékeit az fém- és acéliparban használják válogatásra és azonosításra. Asztali NMR készülékét az ipari minőségellenőrzésben és biotudományi területen használják. Ilyen ipari alkalmazások többek között: kőzetmag elemzés, fluor a fogkrémben, olaj a napraforgómagban, zsír a csokoládéban.

 

Nemzetközi támogatás

Az Oxford Instruments széles körű támogatást, szervizhátteret és garancia lehetőségeket biztosít minden termékéhez. A támogatás üzlet specifikus és termék specifikus alapon nyugszik. Ha többet szeretne megtudni, kérjük érdeklődjön a konkrét termékről, amellyel kapcsolatban támogatásra van szüksége.