Hogyan válasszunk megfelelő spektrométert?

Hogyan válasszunk megfelelő spektrométert?

Avagy, hogyan válasszunk céljainknak megfelelő spektrométert? Mitől jobb az új CCD spektrométer?

 

Mi a CCD spektrométer?

A CCD spektrométer egy teljesen dgitális, számítógéppel szoftveresen vezérelt műszer.

A régi hagyományos foto elektron csövek helyett egymással átfedésben fényérzékeny lemezek mérik fel a teljes analizált fényspektrumot.

A teljes fényspektrumból választja ki a műszer a hasznos információt, azaz a különböző ötvöző, egy szennyező elemekre vonatkozó jellemző intenzitás jelét.

Ennek megtalálása, pontos kiértékelése, illetve ezek stabilitása az, amit ezeknek a modern gépeknek tudni kell.

Fontos a célnak megfelelő választás!

Általános felhasználásra javasoljuk: a Foundry-Master UV spektrométert. Általános laboratóriumi, üzemi felhasználásra javasolt, ahol nem feltétlenül ppm nagyságrendű minimális anyagtartalmakat kell regisztrálni. Gyors és megbízható vizsgálatokra alkalmas. Alapból felismeri  az aurópai anyagminőségeket, de a rendszer tovább bővíthető. Üzembiztos, kevés karbantartást igényel.

Öntödéknek ajánljuk a Foundry-Master PRO spektrométert. Ez a spektrométer egy megnövelt gerjesztésű műszer, különösen alkalmas ez UV elemek (C, S, P, N)pontos vizsgálatára, de a többi elemek alsó érzékenységét is lehetett csökkenteni. 

Kisebb fémöntödéknek javasoljuk a Foundry-Master Compact spektrométert. Nagy előnye, hogy vákuum nélkül dolgozik bekapcsolás után azonnal vizsgálatra kész. Alkalmas minden fém elemzésekre. Fe mátrix elemzésekre nem javasolt, mert az UV hullámhosszú elemeket a vákuum hiánya miatt nem tudja az alacsony  százalékban (10-100 ppm) kimutatni.

Mobil feladatok ellátáshoz hordozható spektrométert javaslunk, amelyek között szintén a feladatnak megfelelően lehet választani. További információkért a mobil spektrométerekről kattinson IDE.