Medikai / Orvosi felhasználás

Termikus képalkotó rendszerek, orvosi és állatorvosi alkalmazásokra

Az orvosi termográfia, egy pontos, számszerűsíthető és non-contact, non-invazív diagnosztikai eljárás, amely lehetővé teszi, hogy a nagy teljesítményű infravörös kamerák felhasználásával megjelenítsék a bőr felszíni hőmérsékletét és a változásokat.

  

A klinikai, állatorvosi és  gyógyszer kutatási felhasználásban, bizonyítottan rendkívül pontosak, megbízhatóak és könnyen használhatóak a világ vezető FLIR hőkamerák.

Orvosi alkalmazások

Az elmúlt évtizedben elengedhetetlenné vált a termográfiai szűrés és ellenőrzés az orvostudományban. A prevenciós szűrés és egyéb klinikai diagnosztika FLIR hőkamerákkal számtalan előnyökkel jár más orvosi vizsgálatok mellett.
  
Infravörös termográfián alapuló elemzése a bőr felszíni hőmérsékletének, melyek nagy teljesítményű infravörös kamera segítségével a normális vagy rendellenes emberi élettan kiszűrhető. A hőkamera képeket és valós idejű termál-adatokat generál, a másodperc törtrésze alatt az emberi test nagy területéről és így könnyen dokumentálhatók a vizsgálatok.

Állatorvosi alkalmazások

Az infravörös termográfia egyre megalapozott az állatgyógyászati alkalmazásokban. A termográfiás szűrés segít felderíteni és nyomonkövetni a haszon-, állatkerti állatok és házi kedvencek állapotát.

Egy állat teste hőt termel, így tud fennmaradni. A hő az egész szervezetben ingadozik attól függően, hogy milyen a vér áramlás. A test a vér áramlását, bizonyos mértékig szükségszerűen szabályozza, például a sérült szövetek több vért kapnak, hogy több segítőkész sejt vegyen részt a gyógyulásban. A test felismeri a sérülést és még mielőtt az állat tüneteket mutat pl. fájdalmat, sántaságot a későbbiek során, a növekedett véráramlás már megtörténhet.

Ízelítő a kapcsolódó angol nyelvű szakcikkekből:

Orvosi vizsgálatok hőkamera, termokamera használatával az Erasmus Med központban. FLIR hőkamera segítségével végeznek méréseket és kutatásokat Hollandiában a Rotterdami Egyetem kórházában.

 

FLIR hőkamerákkal figyelik az utasokat a repülőtereken. A hőkamerák orvosi alkalmazása, az influenza szűrésében nem újdonság. Először a madárinfluenza szűrésénél használták nagyszámban infra képalkotó rendszereket.

2005-ben a FLIR A20V tipusú kamerák feleltek meg elsősorban a reptéri szűrésekhez. Manapság fejlettebb nagyobb felbontású és speciális műszaki paraméterekkel rendelkező kamerát fejlesztett ki a FLIR Systems erre a célra.

 

Az infra termográfia segítséget nyújt a madárinfluenza és egyéb vírusos betegségek felismerésében és terjedésének megfékezésében.

A folyamatosan növekvő számú nemzetközi utazások és gazdasági migrációk egyre inkább megkövetelnek egy konzisztens, azonnali és hatékony vírusos betegségeket megelőző nemzetközi szabályzatot. A megemelkedett testhőmérséklet vagy láz egy meggyőző és megbízható indikátora a legtöbb emberi vírusos fertőzésnek.

A SARS (sertésinfluenza) vírus kitörése óta a közegészségügyi hatóságok világszerte keresnek egy megbízható, gyors, könnyű és érintkezés nélküli módszert arra, hogy idejében észleljék az emberi testhőmérsékleti eltéréseket.

A termográfia épp egy ilyen módszer. Nélkülözhetetlenné vált ellenőrizni olyan rizikós csoportok, mint az utazok testhőmérsékletét és bebizonyosodott, hogy ez a monitorálási eszköz nagymértékben hozzájárul a SARS vírus terjedésének megakadályozásában sok országban és régióban.

 

A FLIR P65 -ös Infra hőkamera segítségével tartják karban a szarvasmarha állományt. Az infravörös termográfia használata egyre elterjedtebb az állatorvos tudományban.

A Bavarian Fleckvieh a FLIR Systems P65 -ös infra hőkamerájával tartja karban a szarvasmarha állományát. Az infravörös termográfia használata egyre elterjedtebb az állatorvos tudományban. Az állatkertekben és a lótenyésztésben már sikeresen alkalmazzák a gyulladások és a vemhesség nyomon követésére.

Ezek az állatok hatalmas odafigyelést igényelnek, mivel nagy értéket képviselnek, ezért nem mindegy mekkora stresszt okozunk az egészségügyi vizsgálatok során. A FLIR Systems egy érdekes projektet támogat, melyben a termográfia előnyeit kiterjesztik a tenyészállatokra is.